Predsjednik Bugarske u Kotoru: Vjeruje u unapređenje odnosa

"Veliki sam optimista kada je u pitanju naš region jer on može da pokaže i nešto drugačije", rekao je Plevnelijev
0 komentar(a)
Kotor, Foto: Savo Prelević
Kotor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2014. 14:53h

U sklopu zvanične posjete Crnoj Gori predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev boravio je u Kotoru, a domaćini su mu bili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i gradonačelnica Marija Maja Ćatović.

Protokol Opštine Kotor novinare nije blagovremeno obavijestio o posjeti, pa je tako poziv uslijedio neposredno uoči davanja izjava dva predsjednika.

Gosti iz Bugarske są domaćinima su obišli Pomorski muzej Crne Gore i katedralu Svetog Tripuna gdje ih je pozdravio biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić.

"Veoma me raduje što smo predsjednik Bugarske i ja afirmisali prijateljske odnose Kotora i Nesebara, dva grada pod zaštitom Uneskoa, dva grada koja bogatstvo treba da povežu i pokažu. Raduje nas uspostavljanje boljih saobraćajnih veza, avionskih i brodskih veza kojim će se povezati Jadransko i Crno more i obezbijedile bolje konekcije i za turističke potrebe i za ekonomsku saradnju. Podsjetili smo se da se u aprilu obilježava deset godina velike tragedije – pogibije bugarskih đaka iz Svištova u blizini Bijelog Polja koja je zbližila i trajno povezala dva naroda", kazao je Vujanović,a prenosi Radio Kotor.

Bugarski predsjednik Plevelijev kazao je da izuzetno vjeruje u unapređenje odnosa Crne Gore i Bugarske.

Bugarsku i Crnu Goru spajaju istorija, prijateljstvo i bliskost sadašnjeg vremena i zajednički interesi u budućnosti – povrdila su oba predsjednika

"Veliki sam optimista kada je u pitanju naš region jer on može da pokaže i nešto drugačije od uobičajene slike Balkana. Tragedija koja je prije deceniju vezala Bugarsku i Crnu Goru bila je prilika da unaprijedimo bratske odnose dva naroda. Ogromni su potencijali za saradnju u budućnosti, a i naši i vaši ljudi su gostoljubivi, prijateljski nastrojeni i veoma talentovani", rekao je Plevnelijev.

Bugarsku i Crnu Goru spajaju istorija, prijateljstvo i bliskost sadašnjeg vremena i zajednički interesi u budućnosti – povrdila su oba predsjednika, a posebno je potencirana dragocjenost podrške u današnjim političkim okolnostima.

"Vrlo smo zahvalni bugarskim prijateljima za afirmaciju potrebe evropske i evro-atlantske integracije Crne Gore koja treba da obezbijedi veći kvalitet života građana i boljeg korišćenja naših resursa kroz ono što je ambicija naših dviju zemalja – da budemo investiciono zahvalno područje za što je naophodna sigurnost, koju što članstvo u NATO-u obezbjeđuje, kako bi oni koji ulažu profitirali ali i našim građanima pružili mogućnost zaposlenja i zarade i ukupni ekonomski prosperitet. Bugarski prijatelji su nam prenijeli svoja iskustva u NATO-u, jer je za deset godina članstva u Alijansi makroekonomska slika Bugarske višestruko unaprijeđena", rekao je Vujanović.

Bonus video: