Krivokapić sa predstavnicima medija: Bez nezavisnih medija nema ni nezavisne države

Nelojalna konkurencija i govor mržnje gorući problemi
84 pregleda 32 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Željko Ivanović, Milka Tadić-Mijović, Foto: Skupština
Ranko Krivokapić, Željko Ivanović, Milka Tadić-Mijović, Foto: Skupština
Ažurirano: 25.02.2014. 19:12h

Predsjednik skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić sastao se danas sa osnivačem nedjeljnika "Monitor" i nezavisnog dnevnika "Vijesti" Miodragom Perovićem, izvršnim direktorom "Monitora" Milkom Tadić Mijovićem i direktorom "Vijesti" Željkom Ivanovićem.

Oni su razgovarali o trenutnom položaju medija u Crnoj Gori.

Milka Tadić Mijović pozvala je parlamentarce na dijalog i debatu kako bi se podrivanju nezavisnih medija stalo na kraj.

"Mi mislimo da predstavnici Parlamenta konačno treba da pokrenu javnu debatu oko toga što se sistematski više godina krše elementarni zakoni u Crnoj Gori i samim tim se podrivaju nezavisni mediji.

Tu prije svega mislim na nelojlnu konkurenciju koja je izražena u ovoj zemlji i na jezik mržnje", kazala je Tadić Mijović.

Diretor "Vijesti", Željko Ivanović, upozorio je na sve češći upliv medija koji podsjeća na one koji su se dešavali devedesetih godina.

"Pomenuli smo jedno pitanje koje je izraženo u posljednje vrijeme, a to je sve veći upliv medija iz Srbije u Crnoj Gori, tako da se na neki način vraćamo u devedesete, koje je i aktuelni premijer, koji je i tada bio premijer, znao da okarakteriše na način kada nešto objave "Politika" i "RTS" da se trese čitava Crna Gora, kazao je Ivanović.

Miodrag Perović upozorio je da nezavisna Crna Gora nije moguća bez nezavisnih medija.

"Demokratsko društvo nije moguće bez nezavisnih medija, ali nije moguća ni nezavisna Crna Gora bez svojih nezavisnih medija koji otvaraju dijalog o društvu", kazao je Perović.

Primarna obaveza Crne Gore je da stvara atmosferu u kojoj će se mediji osjećati bezbjednim, da slobodu medija kontinuirano podstiče, jer na taj način, podstiče i demokratske procese i stabilnost, rekao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

“Predsjednik Krivokapić je istakao da je primarna obaveza države da stvara atmosferu u kojoj će se mediji osjećati bezbjednim, da slobodu medija kontinuirano podstiče jer na taj način podstiče i demokratske procese i stabilnost”, kaže se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

Krivokapić je, kako se navodi, rekao da je sloboda medija jedan od ključnih indikatora demokratičnosti i stabilnosti jednog društva.

“Bez slobode medija nema ni odgovorne vlasti a tamo đe nema odgovorne vlasti nema perspektive za građane”, ocijenio je Krivokapić.

Sagovornici su ocijenili da zabrinjava trenutno stanje na medijskoj sceni Crne Gore, pogotovo napadi na nezavisne medije koji imaju kritičan odnos prema vlastima.

“Krivokapić je takođe ukazao i da su poštovanje profesionalnih standarda, razvijanje kulture dijaloga i informisanje javnosti zasnovano na činjenicama principi kojima se mediji u Crnoj Gori trebaju rukovoditi”.

Bonus video: