Građani podijeljeni

Glasači DPS-a vjeruju da su izbori fer, simpatizeri DF-a imaju drugačije mišljenje

Među građanima koji ne vjeruju u fer i slobodan izborni proces, njih 35 odsto smatra da je Vlada najodgovornija za to
13 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2014. 13:07h

Pitanje povjerenja u izborni proces polarizovalo je građane Crne Gore - 48 odsto njih smatra da su izbori fer i slobodni, dok 47 odsto smatra da nijesu, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku strategiju (CDT), koje je urađeno u saradnji sa agencijom Ipsos na uzorku od 1.034 ispitanika, prije glasanja o izbornim zakonima.

Među onima koji vjeruju u izborni proces, 18 odsto građana se "u potpunosti slaže" da su izbori fer i slobodni, a 30 odsto je kazalo da se "uglavnom slaže".

S druge strane, 31 odsto građana se "u potpunosti ne slaže" da su izbori fer i slobodni, dok se 16 odsto "uglavnom ne slaže".

Kada su u pitanju partije i njihovo biračko tijelo, najveće povjerenje u izborni proces imaju glasači Demokratske partije socijalista (DPS). Njih 90 odsto smatra da su izbori fer i slobodni, dok osam odsto ima suprotan stav.

Najmanje povjerenja u izborni proces imaju glasači Demokratskog fronta. Njih 84 odsto nije saglasno sa tvrdnjom da je izborni proces fer i slobodan, a 14 odsto jeste.

Među građanima koji ne vjeruju u fer i slobodan izborni proces, njih 35 odsto smatra da je Vlada najodgovornija za to. Po devet odsto njih smatra da su za taj problem najodgovorniji državni vrh odnosno vlast, sud i izborna komisija.

Na pitanje koja bi institucija bila najuspješnija u sprječavanju nepravilnosti, 17 odsto (onih koji smatraju da izbori nijesu fer i slobodni) je kazalo da bi to bio sud, a 13 odsto navodi Vladu.

Dalje, po sedam odsto građana smatra da bi najuspješniji bili policija i tužilaštvo, zatim po šest odsto smatra da bi to bili izborna komisija i Skupština, a pet odsto NVO sektor.

Građane smo pitali i koliko povjerenje imaju u crnogorske institucije. Od institucija koje su obuhvaćene ovim istraživanjem, najveći procenat građana vjeruje vojsci (53 odsto), zatim policiji (50 odsto), NVO sektoru (48 odsto), Skupštini (46 odsto) i Vladi (46 odsto). Građani najmanje vjeruju sudstvu (39 odsto) i partijama (29 odsto).

Galerija