Danilović o uslovima za dijalog sa DPS: Možemo samo o mandatu manjina

"Tražimo da afirmativna akcija važi u svakoj opštini, a ne samo da donosi korist BS u Podgorici. Taj mandat može biti presudan"
4 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2014. 19:23h

Demokratski front na raspolaganju je vladajućoj koaliciji za nastavak dijaloga oko rješenja krize zbog neusvajanja Zakona o izboru odbornika i poslanika, ali samo u slučaju ako žele da se riješi problem afirmativne akcije na lokalnom nivou u skladu sa Ustavom i zakonom i principijelno za svaku opštinu, ne crtajući nikome mandat ili dva u tačno određenoj opštini.

Član Predsjedništva DF Goran Danilović, pojašnjavajući šta podrazumijeva totalni bojkot parlamenta, kazao je da je to izričit uslov i da se DF nikako neće preganjati oko onih stvari koje su bile sastavni dio teksta koji je dao na glasanje predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

"DPS nije želio da glasa zato što nije garantovan mandat njihovom koalicionom partneru na nivou Podgorice, koji može biti ključan za formiranje nove vlasti. Mi principijelno tražimo da princip afirmativne akcije važi u svakoj opštini, a ne samo da donosi korist jednoj političkoj partiji u Podgorici koja bi na politički jeftin način da dođe do mandata koji može biti presuđujući. DPS nije ni pokušao da riješi taj problem za svaku lokalnu zajednicu, pa ni za Albance koji su se solidarisali sa bošnjačkim političkim predstavnicima", kazao je Danilović.

On je pojasnio da su pojedine opozicione stranke koje predstavljaju albansku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori i Podgorici opozicione i nijesu toliko interesovale DPS, koliko ih interesuje pravo njihovog koalicionog partnera Bošnjačke stranke.

“To smo spremni da riješimo do detalja, ali ništa preko toga, bez toga da se sada vrati u priču bilo koji zakon, ili norma zakona. Ukoliko DPS to ne želi, pokazao bi neiskrenost i koliko im je stalo da odrade još jedne vanredne izbore po starom sistemu, koje oni više slute nego što ih sluti javnost. Ne mislimo samo na DPS, već i na predstavnike parlamentarne većine. U vladajućoj koaliciji postoji značajno neslaganje oko tumačenja ustavnih normi, jer SDP kaže da su amandmani BS na granici ustavnosti ili su neustavni. Zato mi ne želimo da budemo neko ko će da nadomješta nedostatak glasova DPS-u i BS”, kazao je Danilović.

Bonus video: