Pokret za neutralnost: NATO stiče sve više neprijatelja

Iz Pokreta za neutralnost kazali su da NATO ne predstavlja nikakvu zaštitu od ratova
7 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2014. 13:12h

NATO zbog svog agresivnog geopolitičkog djelovanja stiče sve više neprijatelja, saopštili su iz Pokreta za neutralnost, navodeći da nije tačna ocjena da neutralnost mogu da priušte samo razvijene države sa tradicionalno stabilnim okruženjem.

Iz tog Pokreta su reagovali povodom ocjena potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića da je članstvo u NATO pravi izbor za Crnu Goru i da neutralnost mogu da priušte razvijene zemlje sa tradicionalno stabilnim okruženjem.

Iz Pokreta za neutralnost kazali su da je na tribini "Snagom činjenica i argumenata do stava o članstvu u NATO", održanoj na Univerzitetu Mediteran, Lazović iznio više pogrešnih tvrdnji o osnovnim principima vojne neutralnosti.

Prema njihovim riječima, nije tačno da neutralnost samo mogu da priušte razvijene zemlje sa tradicionalno stabilnim okruženjem, več da je situacija suprotna.

"Ako se sagleda istorijski kontekst u kojem su evropske države proglašavale vojnu neutralnost, kao i razlozi kojima su se rukovodile, jasno se vidi da su to radile upravo iz razloga što je okruženje u kojem su se nalazile bilo nestabilno i što je jedino neutralnost mogla garantovati ekonomski razvoj i unutrašnju stabilnost, kao i pravičan tretman od strane svih velikih sila", kazali su iz Pokreta.

To što je, kako su dodali, Švajcarska danas jedna od najbogatijih zemalja svijeta ne znači da je takva bila kada je postala neutralna prije dvijesta godina.

"Lazović očigledno ne raspolaže sa dovoljno znanja iz istorije da shvati da je upravo švajcarska neutralnost jedan od najvažnijih razloga za današnji prosperitet u toj zemlji. Da nije bila neutralna, ko zna da li bi uopšte opstala kao država. Neutralnost znači nepristrasnost i jednaku distancu od svih zaraćenih strana", kaže se u reagovanju.

Iz Pokreta za neutralnost kazali su da NATO ne predstavlja nikakvu zaštitu od ratova, "jer članstvo znači svrstavanje i obavezu učestvovanja u ratovima koje taj savez vodi".

"Zbog svog agresivnog geopolitičkog djelovanja, NATO ima i stiče sve više neprijatelja. Lazović prećutkuje da kontinuirano ekspanziono djelovanje NATO, kroz sve direktnije sukobljavanje sa Rusijom, gura cijelu Evropu u najveću krizu u zadnjih dvadeset godina", navode iz te organizacije.

Kako su kazali, Lazović prijeti sa većim troškovima za vojsku u slučaju neutralnosti, ne navodeći konkretne podatke, a kamoli ozbiljnu komparativnu analizu vojnih budžeta neutralnih država.

"To što bi ulazak u NATO duplirao vojni budžet koji sada (bez vojnih penzija) iznosi 1,15 odsto BNP, za Lazovića ne predstavlja problem, jer, kako tvrdi, to „benefiti“ članstva u NATO opravdavaju", kaže se u saopštenju.

Lazović, dodaje se, ne želi da kaže da dodatno opterećenje budžeta znači ulaganje od još najmanje 40 miliona EUR, „a listu benefita, kao i svi vladini NATO promoteri, svodi na poznate floskule o direktnim stranim investicijama“.

"Crnogorska javnost treba da zna da će jedine direktne strane investicije od NATO u Crnu Goru doći, ako se dozvoli izgradnja NATO vojnih kapaciteta, radara ili baza. Koliko je tako nešto protivno javnom interesu crnogorskih građana i građanki je izlišno potencirati", kaže se u saopštenju Pokreta.

Prema njihovim riječima, da je NATO prijetnja svijetskom miru i stabilnosti jasno se vidi iz aktivnosti tog saveza koje, kako su ocijenili, predstavljaju kršenje principa međunarodnog prava, kao i Statuta Ujedinjenih nacija.

"Zbog toga je posebno neuvjerljiva Lazovićeva tvrdnja da NATO garantuje razvoj i unapređenje demokratije i vladavinu prava. NATO garantuje samo ono što je u interesu angloameričkog vojno-industrijskog kompleksa koji ga je i formirao da zaštiti interese sopstvene globalne hegemonije", saopšteno je iz Pokreta za neutralnost.

Ako je, kako su dodali, u interesu te hegemonije da sruši legitimno izabrane vlasti i vladavinu zakona, ona će to i uraditi.

"Većina crnogorskih građana ne želi da bude dio saveza kojeg odlikuje licemjerno političko djelovanje i politika dvostrukih standarda. Očigledno je da je takav duboko moralni spoljno-politički stav nešto što je za Lazovića, kao i za rukovodstvo njegove partije, nedostižno", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: