SDP: DPS nastavlja sa brutalnom političkom korupcijom u Rožajama

SDP tvrdi da su građani Rožaja konačno shvatili da je lokalna adminstracija, kao i lokalni DPS, talac jednog čovjeka
89 pregleda 11 komentar(a)
Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.02.2014. 11:51h

Lokalni parlament u Rožajama, zahvaljujući DPS većini, nastavlja da prkosi Zakonu i Ustavu Crne Gore, ocijenjeno je iz Opštinskog odbora SDP-a u Rožajama.

"Posljednje zasijedanje, održano u srijedu 12. februara je bilo u direktnoj funkciji zloupotrebe državne imovine u predizborne svrhe. Opet je predsjednik opštine Nusret Kalač, predložio skupštini Odluku o dodjeli zemljišta građanima na trajno korišćenje, kao što je uradio i prije četiri godine, neposredno prije tadašnjih lokalnih izbora. Sam postupak i vrijeme predlaganja ove odluke, jasno ukazuje na to da se radi o brutalnoj političkoj korupciji i otvorenoj zloupotrebi izuzetno teškog socio-ekonomskog stanja u Opštini", navodi se u saopštenju SDP-a.

Iz ove partije kažu da je Kalač i ovaj put podijelio državno zemljište bez prethodno pribavljene saglasnosti Vlade, kako je predviđeno Zakonom o državnoj imovini CG, kao i bez transparentno sprovedenog postupka odabira devet predloženih zahtjeva, od 360 prispjelih na adresu lokalne uprave i da je jedan od odbornika iznio podatak, koji nije demantovan, da je, u vremenu otkad je on odbornik, usvojeno 117 ovakvih odluka o dodjeli zemljišta bez naknade.

"Ovo nije presedan, već samo nastavak brutalnog kršenja Zakona. Na prethodnoj sjednici SO Rožaje, održanoj krajem decembra prošle godine, jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je bio i Budžet za 2014. godinu. Isti je predložen suprotno zakonskoj regulativi koja predviđa obavezno održavanje javne rasprave, u najkraćem trajanju od 15 dana. Predmetni nacrt Budžeta je bio na javnoj raspravi samo jedan dan i to 13. dana nakon objavljivanja, predviđenog Zakonom", navodi se u saopštenju SDP-a.

Iz SDP-a podsjećaju da su zajedno sa kolegama iz Bošnjačke stranke ukazali na taj propust i nakon što im predlog da se ovaj predlog Odluke o Budžetu vrati predlagaču na otlanjanje te nezakonitosti nije usvojen, napustili su sjednicu lokalnog parlamenta.

SDP tvrdi da su građani Rožaja konačno shvatili da je lokalna adminstracija, kao i lokalni DPS, talac jednog čovjeka, koji je, koristeći se svojom pozicijom visokog funkcionera DPS, počeo krajnje bahato i neodgovorno da se odnosi prema građanima, institucijama i imovini Opštine.

"Kako tog dana DPS većina nije imala kvorum, zbog odsutnosti jednog odbornika, sjednica je morala biti prekinuta. Suprotno Zakonu i poslovniku, predsjednik skupštine Safet Feleć je dao riječ predsjedniku Opštine, koji je osuo paljbu po odsutnim odbornicima opozicije i održao politički monolog, što je presedan u istoriji lokalnog parlamentarizma. Nakon toga su nezakonito donijeli odluku da se ista sjednica odlaže za naredni dan. Sjutradan je DPS većina održala sama sjednicu, bez prethodne, obavezne, konsultacije sa predsjednicima klubova odbornika i usvojila predloženi Budžet za 2014", kažu iz SDP-a.

SDP tvrdi da su građani Rožaja konačno shvatili da je lokalna adminstracija, kao i lokalni DPS, talac jednog čovjeka, koji je, koristeći se svojom pozicijom visokog funkcionera DPS, počeo krajnje bahato i neodgovorno da se odnosi prema građanima, institucijama i imovini Opštine.

"Nusret Kalač na ovaj način pokazuje panični strah od gubitka moći, koju je dobio od istih tih građana, koje je nebrojeno puta iskoristio radi ostvarivanja svojih ličnih političkih i drugih interesa, kao i od revizije njegovog dvadesetogodišnjeg raspolaganja imovinom Opštine, gdje je njegovim potpisom potrošeno više od 100 miliona eura, devastirano na desetine hektara državnog zemljišta, kao i od utvrđivanja odgovornosti za početak rasparčavanja i prodaje imovine nekadašnjeg privrednog giganta "A.D. Gornji Ibar", gdje je bio na poziciji predsjednika Borda direktora i u tom svojstvu potpisivao odluke o prodaji , uključujući i sporazum o gašenju istog", navodi se nakraju saopštenja SDP-a.

Bonus video: