Medojević: Napadi na medije bi mogli ugroziti poziv za članstvo u NATO

"Rat klanova u kome se već koriste dinamit, bombe, pendreci, kreira atmosferu nesigurnosti i ugrožava bezbjednost kritičara režima i običnih građana"
8 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.02.2014. 14:05h

Poslednji napadi na "Vijesti" i "Dan" ozbiljno dovode u pitanje dobijanje pozivnice za članstvo u NATO na samitu u Velsu, smatra lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

On je ocijenio da je eskalacija nasilja na crnogorskim ulicama direktna posledica sve oštrijeg sukoba "zaraćenih švercersko-bezbjendosno-kriminalno-političkih klanova u Demokratskoj partiji socijalista (DPS)".

"Policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) već imaju sva potrebna saznanja o napadima dinamitom na "Vijesti" i prebijanju novinarke "Dana", ali zbog uticaja ovih klanova na policiju, ANB, tužilaštvo, pravosuđe i DPS nijesu u stanju da podignu nijednu krivičnu prijavu", naveo je Medojević.

Kako je kazao, rat klanova u kome se već koriste dinamit, bombe, pendreci, kreira atmosferu nesigurnosti i ugrožava bezbjednost kritičara režima i običnih građana.

"Oba klana pokušavaju da smjeste jedni drugima napade, a policija je nemoćna da prekine ovo nasilje jer je blokirana sa vrha DPS", saopštio je Medojević.

Prema njegovim riječima, oba klana su životno zainteresovana da se zaustave ili maksimalno uspore integracije u Evropsku uniju (EU) i NATO.

"EU traži hapšenja švercera i dilera droge, a NATO traži hitne reforme bezbjednosnog sektora. I jedno i drugo predstavlja smrtnu opasnost za balkansku mafiju i svi su maksimalno zainteresovani da integracije stanu".

"Poslednji napadi na Vijesti i Dan ozbiljno dovode u pitanje dobijanje pozivnice za NATO na samitu u Velsu, a EU je već vrlo oštro upozorila Vladu da će integracije stati ako se odmah ne pronađu naručioci napada na medije", naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, pogoršana opšta bezbjednost direkto negativno utiče na priliv inostranih investicija i podiže kamate za zaduživanje države na međunarodnom tržištu, ali i kamate na kredite u Crnoj Gori, jer se, kako je rekao, povećava premija na sistemski rizik zemlje.

"Imajući u vidu da je korjen ove krize u političkom sistemu zemlje i da je država blokirana da se bori protiv kriminala, bilo bi državnički odgovorno od Socijaldemokratsku partiju da raskine koalciju sa DPS i da pristupi formiranju Vlade nacionalnog spasa koja će biti u stanju da deblokira institucije, počne beskompromisno antimafijašku kampanju i ubrza reforme za nastavak evroatlantskih integracija”, kazao je Medojević.

Bonus video: