SDP i Pozitivna pregovaraju o koaliciji i u Danilovgradu

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti” iz te dvije političke partije, oni već nekoliko dana pregovaraju o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Danilovgradu
54 pregleda 7 komentar(a)
Danilovgrad, Opština Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgrad, Opština Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 13.02.2014. 09:11h

Danilovgrad bi mogao biti druga opština poslije Podgorice u kojoj bi Socijaldemokratska partija i Pozitivna Crna Gora mogle napraviti predizbornu koaliciju.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti” iz te dvije političke partije, oni već nekoliko dana pregovaraju o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Danilovgradu.

Prema jednom izvoru iz vrha Pozitivne više je riječ o opipavanju pulsa i neformalnom razgovoru: ”Na jedinom sastanku koji smo imali samo su razmijenjena mišljenja o političkoj sceni i situaciji u Danilovgradu”.

Na drugoj strani, u SDP-u su sigurni u pozitivan ishod pregovora. Prema nezvaničinim informacijama „Vijesti” iz SDP-a, već u nekoliko narednih dana znaće se ishod razgovora.

U trenutnoj raspodjeli snaga u lokalnom parlamentu, SDP, koji je u Danilovgradu na vlasti sa većim koalicionim partnerom DPS-om, ima tri odbornika od ukupno 19 odbornika vladajućeg saveza. Pozitivna, koja je u tom gradu tek nedavno formirala Opštinski odbor, na parlamentarnim izborima u oktobru 2012, osvojila je 830 glasova, što bi mogla biti skoro tri odbornička mandata.

Ono što je različito u Danilovgrdau u odnosu na Podgoricu je sama činjenica da je SDP dio vlasti. Danilovgradski odbor SDP-a najmanje dva izborna ciklusa nije samostalno izmjerio snagu. Međutim, danilovgrdaski SDP se najmanje posljednjih pola godine oštro protivi pojedinim odlukama danilovgradskog DPS-a. Šef OO SDP-a Ranko Jovović je lokalne čelnike DPS-a optužio da skrivaju dug prema državi. Šef odborničkog kluba SDP-a Ljubomir Đurović u septembru 2013. kazao je da ta stranka nema problem sa DPS-om, „već sa samovoljom i nesposobnošću (gradonačelnika) Branislava Đuranovića”. On je tada ocijenio da “ako DPS bezrezervno podržava Đuranovića, vrijeme je da se preispita koalicija sa njima”.

Bonus video: