MANS: Uplate opštinama rastu pred izbore

Vlada novac isplaćuje pred izbore zbog investicija i kratkoročnih zapošljavanja...
10 komentar(a)
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2014. 14:53h

Vlada Crne Gore zloupotrebljava isplate iz Egalizacionog fonda i novac ne isplaćuje u jednakim mjesečnim iznosima, već ga najviše „upumpava“ u periodu uoči izbora, pokazali su podaci Istraživačkog centra MANS-a. U toj NVO su kao primjer zloupotreba naveli opštinu Mojkovac i Cetinje.

„Ako je suditi na primjeru Mojkovca i Cetinja, najviše novca iz Egalizacionog fonda Vlada upumpava pred izbore kako bi imalo više novca za investicije, kratkoročna zapošljavanja i isplatu jednokratnih socijalnih pomoći. Time vladajuća partija ostvaruje jači politički uticaj na terenu uz korišćenje javnih sredstava”, pokazala je analiza MANS-a.

Iz te NVO su saopštili da novac iz Egalizacionog fonda dobija 14 opština, osim Podgorice, Bara, Budve, Kotora, Tivta i Plužina, dok su u posljednje tri godine ukupna sredstva koja se prikupljaju oko 23 miliona eura godišnje. Svakoj opštini se novac isplaćuje dva puta mjesečno, u jednakim iznosima.

„Tako je u januaru prošle godine Mojkovcu isplaćeno skoro 27.000 eura, da bi u naredna tri mjeseca, uoči predsjedničkih izbora, bilo isplaćene još ukupno 153.000, od čega je najviše upumpano u aprilu kada su isplaćene čak 82.000 eura”, navode u MANS-u.

U maju i junu, tvrde u toj NVO, isplate su bile tri puta manje, dok je u avgustu isplaćeno 60.000 eura. U naredna tri mjeseca, uoči lokalnih izbora, Opština je iz Fonda dobila još 115.000 eura, od čega najviše u oktobru - 52.000.

„I uporedni podaci iz 2012. godine na primjeru Mojkovca pokazuju da je najviše novca iz Egalizacionog onda uplaćeno prije vanrednih parlamentarnih izbora. Tako je u maju opština dobila skoro 33.000, da bi već u junu bio zabilježen skok na 54.000 eura. U avgustu je Vlada isplatila čak 102 hiljade, da bi u septembru i oktobru bilo upumpano dodatnih 117 hiljada”, navodi se u analizi.

U MANS-u tvrde da pored Egalizacionog fonda, paralelno postoje i donacije koje Vlada usmjerava opštinama, kao i kapitalne donacije, koje se odnose na investicione projekte.

Time se, kako navode, postiže dvostruki efekat jer se sa jedne strane unapređuje infrastruktura, a sa druge dolazi do novog zapošljavanja. Istraživački centar MANS-a je, kako je saopšteno, prateći parlamentarne, predsjedničke i novembarske lokalne izbore u Mojkovcu i na Cetinju, utvrdio da Vlada sve ove modele koristi u predizbornoj kampanji i brutalno zloupotrebljava državne fondove, kako bi kroz kupovinu glasova na terenu ostvarila što povoljniji izborni rezultat. Istraživanje je urađeno uz podršku EU i ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Kako se navodi, sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Cetinju za raspisane izbore 10 puta više novca nego u januaru

Podaci Istraživačkog centra MANS-a koji se odnose na Cetinje pokazali su da je u predizbornim mjesecima Vlada i prijestonici uplaćivala najviše novca iz Egalizacionog fonda.

Kako se navodi, pred predsjedničke izbore prošlog aprila Prijestonici je iz Fonda isplaćeno skoro pet puta više sredstava nego u početku godine.

„Prijestonica je u januaru 2013. godine dobila 43.000 eura, da bi u februaru, nakon što je počela kampanja za predsjedničke izbore, bilo preusmjereno 167 hiljada eura. U martu je Cetinju isplaćeno 74.000, a u aprilu, kada su održani predsjednički izbori, čak 219 hiljada eura. Nakon predsjedničkih izbora na kratko je nastupio period zatišja, da bi u avgustu, uoči raspisivanja lokalnih izbora u tom gradu bilo isplaćeno 417.000. U izbornom septembru Cetinje je dobilo novih 136.000 eura, dok MANS još ne raspolaže podacima za oktobar i novembar”, navode u toj NVO.

Bonus video: