Vujanović: Nisu me ni pitali za ruske brodove

Itar Tas je prenio da je Vujanović u intervjuu kazao da bi Crna Gora trebalo da dozvoli ruskim brodovima da koriste Luku Bar
69 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2014. 15:53h

Kabinet predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića je saopštio da Vujanovića nisu ni pitali za mogućnost da ruski brodovi koriste Luku Bar i da se on slaže sa ranijim stavom Vlade.

Kabinet Predsjednika Crne Gore o ovome je obavijestio i Ambasadu Ruske Federacije u Podgorici.

Itar Tas je prenio da je Vujanović u intervjuu kazao da bi Crna Gora trebalo da dozvoli ruskim brodovima da koriste Luku Bar i da zemlje treba da unaprijede saradnju na osnovu trgovinskog ugovora.

Potom je izvršena korekcija, pa umjesto rečenice o brodovima koja je uklonjena, sad stoji ovako:

"On smatra da bi ruski biznismeni mogli da koriste olakšice koje pruža slobodna ekonomska zona u luci Bar."

Rusija je bila zainteresovana da razgovara sa čelnim ljudima crnogorske vojske o mogućnosti da njeni ratni brodovi pristaju u crnogorske luke Bar i Kotor, ali nikako nije bilo riječi o instaliranju vojne baze, kazao je ranije ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko.

On je tada ocijenio da bi brodovi dolazili isključivo zbog "humanitarnih razloga", ali da u Ministarstvu odbrane nijesu htjeli ni da čuju za to.

Rusija i Crna Gora su oformile međuvladinu komisiju koja se bavi prevazilaženjem prepreka u sferi ekonomije, tehnologije i nauke, rekao je Vujanović.

Vujanović je istakao da je zadovoljan aktivnostima komisije, koja se sastaje godišnje.

Rusi najviše kupuju

Ruski i srpski državljani su bili glavni kupci nekretnina u Crnoj Gori prošle godine, kazao je Vujanović.

On je kazao da se broj ruskih turista u Crnoj Gori uvećao za tri puta u proteklih pet godina.

Više od 570 Rusa i oko 420 Srba je investiralo novac u nepkretnosti u Crnoj Gori u 2013. godini. Manje kupaca dolazi iz drugih država", objasnio je Vujanović u intervju za rusku agenciju Itar-tas.

Vujanović je istakao da je vrlo zadovoljan što Rusi pokazuju interes za sjever države, i da je taj turistički pravac vrlo bitan za Crnu Goru.

"Naše mogućnosti saradnje sa Rusijom su svakako velike i u drugim oblastima, poput sektora naučnog istraživanja i razvoja, zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalnog staranja, i svih drugih ekonomskih oblasti od zajedničke koristi", dodao je Vujanović.

Primjeran odnos crkve i države

Vujanović je kazao da bi Crna Gora trebalo da se ugleda na Rusiju po pitanju odnosa crkve i države.

Sviđa mi se kako crkva i država grade odnosu u Rusiji. U potpunosti poštuju princip odvojenosti crkve od države. U isto vrijeme crkva ima šansu da koristi svoju misiju da promoviše ljubav, mir, jedinstvo i razumijevanje. To pomaže Rusiji da očuva svoje osnovne interese kao velika država", naveo je Vujanović.

Vujanović je istakao da se nada da će Crna Gora izgraditi po istom principu odnos između crkve i države.

Bonus video: