Savjet za odbranu i bezbjednost: Moramo mijenjati naše tajne službe

Sjednici, kojom je predsjedavao Vujanović, prisustvovali su Ranko Krivokapić i Milo Đukanović
73 pregleda 5 komentar(a)
Savjet za odbranu i bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Savjet za odbranu i bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2014. 20:01h

Savjeta za odbranu i bezbjednost zaključio je da evroatlantske integracije ostaju najvažniji državni spoljnopolitički prioritet u 2014-oj godini, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Navodi se da je Savjet, u susret Samitu NATO-a u Velsu u septembru ove godine, na kojem je moguće da bude razmatrano i pitanje proširenja Alijanse, zaključio da Crna Gora mora biti posvećena ostvarivanju svojih obaveza, kako bi bila spremna za poziv.

“Savjet je, u tom smislu, podržao dosadašnje aktivnosti Vlade i Savjeta za članstvo u NATO u sve četiri ključne reformske oblasti, sa akcentom na dalje dinamiziranje reformi u sektoru bezbjednosti i vladavine prava, kao i na planu jačanja javnog dijaloga u cilju podizanja podrške NATO integraciji”, navodi se u saopštenju.

Tako je Savjet, koji je posljednju sjednicu održao u novebru 2012, prvi put u prvi plan stavio bezbjednosne službe i vladavinu prava. Generalni sekreta NATO Anders fog Rasmusen rekao da za Crnu Goru u narednom periodu izazovi ostaju bezbjednosne agencije, koje moraju dostići standard Alijanse i borba protiv korupcije.

Dodaje se da je Savjet zaključio da je učešće u međunarodnim snagama značajno doprinijelo jačanju međunarodnog ugleda Crne Gore, unapređivanju procesa evroatlantskih integracija, kao i jačanju sposobnosti Vojske Crne Gore.

“Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti”, navodi se u saopštenju.

Sjednici, kojom je predsjedavao Vujanović, prisustvovali su predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, na čiju inicijativu je zakazan sjednica, i premijer Milo Đukanović.

Sjednici Savjeta su po pozivu prisustvovali potpredsjednik Vlade Duško Marković, ministar unutrašnjih poslova mr Raško Konjević, direktor ANB Boro Vučinić, načelnik Generalštaba Dragan Samardžić i Nacionalni koordinatora za NATO Nebojša Kaluđerović.

Bonus video: