Marketing DPS-a ili disident: Lukšić želi da se više pita

Lukšić je u svom blogu istakao da treba formirati novi sistem u kojem “profesionalizam mora biti osnovni uslov za napredovanje”
64 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 18:47h

Stavovi potpredsjednika DPS-a Igora Lukšića, objavljeni na zvaničnom sajtu te partije predstavljaju namjeru bivšeg premijera da se, u ambijentu kada pritisak EU raste, kada je sve manje novca i političkog prostora za najjaču partiju, izbori za svoju poziciju u DPS-u koja neće, kao do sada, zavisiti od toga koliko mu je partijski šef Milo Đukanović naklonjen.

To je ocijenila izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević komentarišu dilemu da li je Lukšićev istup politički marketing vrha DPS-a, na čiji račun stižu sve ozbiljnije optužbe da je "zarobio” državu, ili na namjeri bivšeg premijera da se distancira od prakse svoje partije".

Lukšić je u blogu objavljenom na sajtu DPS-a kazao da njegova partija mora biti predvodnik u formiranju sistema oslobođenog partitokratije koja "prijeti da se uvuče u sve pore sistema, čak i više nego u vrijeme kada je vladao jednopartijski sistem".

Uljarević je ocijenila da je DPS suočen sa značajnim deficitom političkog prostora, ali i državnog, paradržavnog i partijskog budžeta, uz sve veći pritisak koji nosi proces evropskih integracija

On smatra da je država na ispitu da dokaže da se uspješno nosi sa zadatkom zaštite ljudskih i svojinskih prava, navodeći da su bezbjednost i zaštita imovine prva stvar koju građani očekuju od države, te da je veoma važna sloboda kritičkog izražavanja i izvještavanja.

"U DPS-u odavno postoje različite struje, ali te razlike i oni koji ih personifikuju nijesu do sada ojačali da bi imali novi rascjep DPS-a koji može biti vrlo značajan sa aspekta širih promjena, odnosno kreiranja boljih uslova za demokratizaciju sistema. Lukšić ovim otvoreno napada sistem vlasti kojem i sam pripada, upravo one slabosti te velike partije koje Đukanović nema snage ili sposobnosti da riješi", kazala je Uljarević.

Radeći to na zvaničnom blogu DPS-a, prema njenom mišljenju, on praktično ozvaničava namjeru da se izbori za svoju poziciju u DPS-u koja neće, kao do sada, zavisiti od toga koliko mu je Đukanović naklonjen.

"I u tom segmentu to jeste politički marketing, ali zbog sadržaja poruke koju on šalje prije njegov lični nego dogovoreni partijski pristup", smatra Uljarević.

Ona je navela da treba imati u vidu i širi kontekst, u kojem je DPS zadnjih par godina bio prilično inertna politička struktura, anestezirana mnogim grijesima prošlosti i mogućnošću neograničene i neprimjerene kontrole državnih resursa, kroz koje se obezbjeđuje izborna “pobjeda”.

“Nakon okončanja projekta samostalnosti i uz činjenicu da se sve relevantne političke strukture u Crnoj Gori zalažu za evropske integracije, DPS-u je znatno sužen politički prostor, ali i održivi koalicioni kapacitet zbog izostanka promjena u partiji”, smatra Uljarević.

Ona je ocijenila da je DPS suočen sa značajnim deficitom političkog prostora, ali i državnog, paradržavnog i partijskog budžeta, uz sve veći pritisak koji nosi proces evropskih integracija.

"Problem se još premošćava zloupotrebama, bez jasne reformske političke ponude kada su izbori u pitanju, i sa nikad nižim i brutalnijim obračunima sa kritičarima režima. U tom okviru, Lukšić vidi svoj prostor kao glasnika mogućih promjena u politici DPS-a koja postaje neodrživa", kazala je Uljarević.

Ona je navela da predlaganje regionalne unije, a sada ukazivanje na potrebu borbe protiv partitokratije, čiji je DPS najagilniji promoter i zaštitnik više od dvije decenije, nijesu ništa drugo do politička taktika kroz koju se pokušava dobiti šira podrška domaće i inostrane javnosti, koja bi se vremenom prelila na veći stepen uticaja u samoj partiji.

"No, vrlo je neizvjesna sudbina 'nadahnutih' političkih ideja potpredsjednika DPS-a Lukšića - odnosno hoće li on dobiti po prstima kao Marović sa nekom “Zavalom” ili će uspjeti sa tim stavom da preživi i da ga valorizuje u partiji", ocijenila je Uljarević.

Iz Lukšićevog tima za odnose sa javnošću sinoć je saopšteno da se radi o redovnim aktivnostima:

“Uobičajeno je da potpredsjednik partije iznosi svoje stavove u cilju unapređenja partijskih politika kroz razne forme...ovoga puta u pitanju je blog koji je objavljen na sajtu DPS-a”.

Što nije nešto uradio kada je bio premijer

Stavovi Igora Lukšića o ukidanju partitokratije predstavljaju marketinški trik DPS-a uoči izbora, ocijenjeno je u Pozitivnoj.

"Svakako da je partitokratija izuzetno negativna pojava koja šteti državi u cjelini i Pozitivna se snažno bori protiv nje. S druge strane, da je Lukšić mislio da pravi otklon od partitokratije DPS-a to je imao kad da učini dok je bio premijer”, kazao je funkcioner Pozitivne Srđan Perić.

On je naveo da je Lukšić bio prvi ministar kada su se dešavale ogromne zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe koje je osvjedočila afera “Snimak” i kada je bilo intenzivirano partijsko zapošljavanje na svim nivoima.

"On se nije proslavio ni svojom kadrovskom politikom, jer je sam zaobišao mnoge kvalitetne kadrove koji nisu bili po volji vrhu DPS-a. Lukšić će biti upamćen kao premijer koji je po svoje mišljenje išao kod svog partijskog šefa, što svaku njegovu izjavu na temu borbe protiv partitokartije čini licemjernom. Dakle, on ne samo što nije disident nego je bespogovorni izvršilac naloga predsjednika svoje partije”, kazao je Perić.

On je ocijenio da nema nikakve sumnje da je riječ o marketinškom triku u kome oni koji sprovode najrigidnije mehanizme kontrole političkih neistomišljenika i koji su odgovorni za civilizacijsko zaostajanje društva i države uopšte, sada žele da se pokažu kao borci protiv pošasti koji su sami proizveli - partitokatije.

"Onaj koji pravi problem, ne može i ne zna da ga riješi. To je puna istina", kazao je Perić.

SNP: Biće zanimljivo u DPS

U SNP-u, međutim, smatraju da je to nagovještaj promjena u DPS-u.

“Lukšić, u svom osvrtu na blogu, za one koji poznaju prilike u DPS-u, zapravo nagovještava da se konačno nešto mora mijenjati u toj partiji. Isto tako, znajući hijerarijsku ljestvicu u DPS-u, smatramo da je malo čudno da je Milo Đukanović slabo procijenio prilikom izbora svog pulena, da bi kasnije od svog učenika dobio rivala. Očigledno je da nas očekuje zanimljiva godina u DPS-u”, saopšteno je “Vijestima” iz Medijskog centra SNP-a.

Galerija

Bonus video: