Krivokapić traži sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost

Krivokapić je Vujanovića podsjetio i da Savjet za odbranu i bezbjednost nije imao sjednicu tokom prošle godine
12 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2014. 16:55h

Šef parlamenta Ranko Krivokapić zatražio je od predsjednika Filipa Vujanovića da što prije zakaže sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednosti na kojoj bi se raspravljalo o tome šta treba uraditi u narednih pola godine da bi Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO na samitu te alijanse koji će se održati u septembru, saznaju “Vijesti”.

U pismu Vujanoviću, Krivokapić je ocijenio da je u narednih šest mjeseci potrebno intezivirati napore na ispunjavanju ključnih obaveza iz NATO agende kako bi Crna Gora dobila pozivnica za NATO.

Vladavina prava, reforma bezbjednosnih službi i povećanje podrške građana za članstvu u NATO su ključni uslovi za dobijanje pozivnice u NATO.

Krivokapić je Vujanovića podsjetio i da Savjet za odbranu i bezbjednost nije imao sjednicu tokom prošle godine. Posljednja sjednica Savjeta održana je u novembru 2012. godine.

Prema informacijam “Vijesti” Krivokapić je tražio da sjednici pored Vujanovića, premijera Mila Đukanovića i njega, kao stalnih članova Savjeta za odbranu i bezbjednost, prisustvuju i potpredsjednik Vlade za evropske integracije Igor Lukšić, ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, ministar unutrašnih poslova Raško Konjević i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boro Vučinić.

Lider SDP-a nedavno je doveo u pitanje iskrenu privrženost DPS u NATO integracije, navodeći da sumnje u to postoje i kod stranih partnera koji zamjeraju na manjku rezultata u vladavini prava i reformi bezbjednosnih službi.

Bonus video: