Vujanović odbio da proglasi Tužilački savjet

Predsjednik je objasnio da je prilikom izbora članova Savjeta iz reda državnih tužilaca, prekršena zabrana ponovnog uzastopnog izbora propisana Zakonom o tužilaštvu
62 pregleda 15 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2014. 13:17h

Predsjednik države Filip Vujanović odbio je da proglasi Tužilački savjet, navodeći u zvaničnom saopštenju da dio njegovih članova nije zakonito izabran.

“U postupku proglašenja Tužilačkog savjeta primjenom člana 84 stav 4 Zakona o državnom tužilaštvu a nakon pribavljenog mišljenja Ministarstva pravde konstatovao da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za proglašenje ovog Savjeta,” navodi se u obrazloženju.

Predsjednik je objasnio da je prilikom izbora članova Savjeta iz reda državnih tužilaca, prekršena zabrana ponovnog uzastopnog izbora propisana Zakonom o tužilaštvu.

Iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava 25. decembra uputili su apel Vujanoviću povodom, kako su tada ocijenili, spornih kandidatura za izbor članova Tužilačkog savjeta.

Predsjednik skuptšisnkog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Rifat Rastoder rekao ej da je Vujanovićeva odluka “ ispravna ali i indikativna”.

“Istina je da odredbe novog Zakona o tužilaštvu zabranjuju članstvo u Tužilačkom savjetu u više od dva mandata u kontinuitetu“, kazao je Rastoder agenciji MINA.

On je podsjetio da iz tog razloga u Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu jedan od kandidata nije prošao u dalju proceduru.

„Nije jasno kako se mogao dogoditi takav previd u Konferenciji tužilaca. Nije valjda da su računali na analogiju tumačenja prethodnog slučaja same predsjedničke kandidature“, rekao je Rastoder.

Prema njegovim riječima, biće zanimljivo pratiti dosljednost u primjeni ovog principa tokom dalje procedure izbora i imenovanja, i u tužilaštvu i u sudstvu.

Vujanović je o odluci juče objavjestio o odluci vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića, očekujući da Konferencija tužilaca izvrši ponovni izbor, uz poštovanje ove zakonske obaveze.

Bonus video: