CDT: Država slabo radi na ispunjavanju obaveza za poglavlje 23

Iako je to Akcionim planom utvrđeno, prošle godine nijesu usvojeni najvažniji zakoni iz oblasti borbe protiv korupcije.
0 komentar(a)
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.01.2014. 12:39h

Državne institucije od jula do decembra prošle godine, nijesu ispunile skoro dvije trećine obaveza koje se odnose na usvajanje zakona, a koje su predviđene Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23.

Vlada je krajem juna usvojila Akcioni plan za pregovaračka poglavlja 23 kako bi u procesu pregovora sa Evropskom unijom unaprijedila oblast vladavine prava.

Istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT), kako prenosi portal te organizacije, pokazalo je da su institucije od jula do decembra 2013. godine usvojile samo šest zakona.

Iako je to Akcionim planom utvrđeno, prošle godine nijesu usvojeni najvažniji zakoni iz oblasti borbe protiv korupcije.

Analiza CDT-a pokazuju da od septembra do decembra nije usvojen zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lobiranju koji bi trebalo da sadrži jasne procedure lobiranja uključujući i obaveze vođenja javnog registra lobista.

Nije usvojen ni Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o opštem upravnom postupku ni Zakon o javnim nabavkama.

Takođe, nije usvojen ni jedan od najvažnijih antikoruptivnih zakona Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Iz oblasti ljudskih prava nije usvojen Zakon o zabrani diskriminacije, kao ni Zakon o zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore koji je u skupštinskoj proceduri.

U decembru nije usvojeni ni Zakon o izvršenju kazni zatvora, kao ni Zakon o izvršenju alternativnih sankcija, ali je predlog tog zakona utvrđen na sjednici Vlade.

Tokom prošle godine nijesu usvojeni ni planirani Etički kodeks poslanika, ni Zakon o visokom obrazovanju.

Iz CDT-a podsjećaju da je Skupština u julu usvojila izmjene Ustava u dijelu odredbi koje uređuju pravosuđe u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, dok je u u julu i septembru, po planu, izmjenjen Krivični zakonik.

Na kraju godine utvrđen je nacrt Zakona o Agenciji za antikorupciju i usvojen Zakon o socijalnom stanovanju, dok je u septembru 2013. usvojen i planirani Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata.

U dijelu koji se odnosi na prava djece, u julu je, po planu, usvojen, Zakon o potvrđivanju III Opcionog protokola o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta Parlament je usvojio Zakon o socijalnoj zaštiti, ali nije šest podzakonskih akata uz taj zakon.

Istraživački tim je posebno analizirao dio obaveza koje se tiču poboljšanja saradnje nevladinih organizacija (NVO) i Vlade.

U tom dijelu usvojena je samo Strategija razvoja NVO sektora u Crnoj Gori, ali nijesu ključni dokumenti: Uredba o sastavu, kriterijumima za izbor i postupku predlaganja članova komisije za raspodjelu sredstava NVO, Uredba o bližim kriterijumima za ocjenu projekata, odnosno programa NVO i Obrazovanje Komisije za raspodjelu sredstava za programe i projekte NVO.

Vlade je ovako propustila priliku da konačno riješi problem netransparentnog sistema raspodjele i trošenja novca NVO-a koji se izdvaja iz državnog budžeta.

Bonus video: