Parlament dosta ćutao o ulasku u Alijansu: NATO mora u Skupštinu

"Na skupštinskom plenumu govorilo se malo i usputno, i nije bilo ozbiljnih inicijativa da se parlament uključi u objašnjavanje procesa i alternativa građanima”
13 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2013. 18:10h

Tema ulaska Crne Gore u NATO potpuno je zanemarena u Skupštini i ona je potpuno izvan procesa evroatlantskih integracija, a rasprava o toj oblasti svela se tek na nekoliko razgovora sa stranim predstavnicima koji su posjetili parlament ili na nekoliko sporadičnih poslaničkih pitanja.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je prosto nevjerovatno da se najviši dom ovim značajnim političkim pitanjem ne bavi direktno, da se u tom pravcu definitivno svi u njemu moraju promijeniti.

“Moramo tretirati ovu temu na način kako ona zaslužuje u odnosu na njen značaj”, kazao je Abazović za “Vijesti”.

Abazović smatra da parlament mora imati važniju ulogu u NATO integracijama iako se, kako kaže, smatra da je priča o ulasku u Alijansu politički neprofitabilna. “To ne smije biti razlog da parlament kao najviše političko tjelo ne upozna javnost o svim karakteristikama ovog procesa” rekao je Abazović.

U Centru za demokratsku tranziciju (CDT) smatraju da je reprezentativna uloga parlamenta u ovom procesu potpuno zanemarena.

"O tome govori velika razlika u podršci koju članstvo u NATO uživa među parlamentarcima i među građanima. O ovoj temi se na skupštinskom plenumu govorilo malo i usputno, i nije bilo ozbiljnih inicijativa da se parlament uključi u objašnjavanje ovog procesa i njegovih alternativa građanima”, kazala je za “Vijesti” Milica Kovačević.

Ona je dodala da parlament, kada su u pitanju evroatlantske integracije ne obavlja ni nadzornu ulogu, jer nadležni odbori ne kontrolišu Vladu u ovom procesu.

"Nikad nije pokrenut razgovor o potrebi formiranja posebnog skupštinskog tijela koje bi se bavilo nadzorom nad politikom Vlade u ovoj oblasti, kao što je npr. slučaj sa evropskim integracijama. Ni postojeća radna tijela, u prvom redu Odbor za bezbjednost i odbranu i Odbor za međunarodne odnose, nijesu pokazali inicijativu da, u okviru redovnih mehanizama kontrolišu Vladu u ovom procesu i o rezultatima upoznaju građane”, kazala je Kovačević.

Abazović smatra da se parlament u ovo pitanje od izuzetne važnosti može uključiti na više načina, a prije svega raspravom na plenumu što bi građanim pojasnilo benefite i mane ovog procesa.

“Parlament može da usvoji rezoluciju ili neki drugi politčki akt o NATO integracijama. Može i mora povećati kontrolnu ulogu u odnosu na aktivnosti koje preduzima Vlada, a koje su neophodne da bi ovaj proces bio uspješan, što za sada nije slučaj”, kazao je Abazović i dodao da se sa predstvanicima civilnog sektora mogu organizovati zajedničke aktivnosti koje bi vodile otvaranju dijaloga sa građanima.

Kovačević smatra da je, prije svega neophodno razmotriti ulogu postojećih parlamentarnih radnih tijela u nadzoru nad oblašću evroatlantskih integracija, ili, ako je potrebno, da se uvedu novi, poput posebnog odbora koji bi se bavio ovom temom, ali i sačinjavanje političkog dokumenta koji bi pokrenuo raspravu.

“Za informisanje građana je važno da se ova tema nađe na dnevnom redu Skupštine, i argumenti za i protiv članstva iznesu pred građane na plenumu. Raspravu na plenumu bi bilo moguće pokrenuti u formi rezolucije”, kazala je Kovačević i dodala da su predstavnici građana u obavezi da počnu komunicirati sa svojim biračima o ovoj temi.

“I oni koji podržavaju članstvo u NATO i oni koji se tome protive”, kazala je ona.

Poslanik Pozitivne ocijenio je da bi rezolucija svakako bila korisna i da definitvno postoji prostor da se nešto po tom pitanju i uradi.

“Pitanje je samo koliku bi podršku imao takav dokument, ali bi to bio jasan test za parlament da sazna koliko poslanika iskreno podržava i posvećeno je NATO integracijama”, zaključio je Abazović.

Građanima objasniti alternative

Kovačević je poručila da je potrebno građanima ponuditi i objasniti neke od alternativnih koncepata koji se pominju u javnosti.

"Poput neutralnosti i drugih načina organizovanja odbrane. Od velike je važnosti da odluku o bezbjednosnim integracijama podrže informisani građani, na bazi činjenica i argumenata”, rekla je Kovačević.

Ona je podvukla da se takva odluka ne donosi na kratak rok.

"Takva odluka se ne donosi na kratak rok i nije je lako promijeniti ako se predomislimo na sljedećim izborima", zaključila je ona.

Galerija

Bonus video: