Krivokapiću flert sa obje strane neisplativ

Uljarevićeva smatra da Đukanovićev poziv predstavnicima srpskih partija da uđu u vlast nije realan do izbora u Podgorici
132 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2013. 16:10h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović vjerovatno neće uputiti konkretan poziv predstavnicima srpskih partijama u vladajuću koaliciju prije lokalnih izbora u Podgorici, iako će u međuvremenu nastaviti sa pritiskom na Socijaldemokratsku partiju (SDP), ocijenila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Uz napomenu da Đukanović nije precizirao koga od političkih predstavnika Srba vidi u vlasti, Uljarević je kazala da to ne radi bez nagovještaja da bi neko mogao pristati na njegov poziv.

“Trenutno je teško projektovati mogući ulazak neke od opozicionih partija u vlast, ali mislim da će se nakom izbora u Podgorici postojanje takve mogućnosti mnogo jasnije vidjeti. Vjerujem da Đukanović ne upućuje pozive tek tako, vjerovatno ima neke nagovještaje, ali to ostaje da se vidi”, kazala je Uljarevićeva “Vijestima”.

Đukanović je tokom zvanične posjete Beogradu početkom nedjelje pozvao srpske partije da uđu u vlast, navodeći da od vremena predreferendumskog duela tvrdi da su vrata za Srbe otvorena. Lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić je takav poziv nazvao neprihvatljivim i ponižavajućim, poručujući da Nova neće u Đukanovićevu Vladu. Đukanović je nakon toga kazao da predstavnike Srba nije zvao da zamijene SDP već da im se pridruže, upozoravajući da se na njegov poziv “oglasio onaj na koga je tim pozivom najmanje računao”. Iz referendumskog bloka za zajedničku državu, osim Nove, u parlamentu je samo još Socijalistička narodna partija (SNP) čiji je poslanik Obrad Gojković kazao da se nijesu prepoznali u tom pozivu jer su građanska partija.

“Taj poziv se odnosio generalno na sve, ali najmanje na one od kojih smo ideološki najudaljeniji. DPS je partija lijevog centra i njavjerovatnije bismo najmanje računali na partije krajnje desnice koju predvode ljudi koji se i dalje kite kao četničke vojvode”, kazao je Đukanović.

Uljarević smatra da su takvi pozivi ozbiljno upozorenje lideru SDP-a Ranku Krivokapiću, koji će morati da povuče određene političke poteze i obezbijedi jedinstven i jasan politički kurs.

Ona smatra da su dobri odnosi između lidera DPS-a i Srpske napredne stranke otvorili prostor da Đukanovićeva stranka krene u širenje svog koalicionog kapaciteta, ističući da je to Đukanović i potvrdio pozivom u koaliciju prosrpskim partijama u Crnoj Gori.

“Naravno, ovo je svakako ozbiljno upozorenje manjem koalicionom partneru koji će morati da povuče određene političke poteze, a prije svega da obezbijedi jedinstven i jasan politički kurs”, rekla je Uljarevićeva.

Komentarišući Krivokapićeve nastupe uoči lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, Đukanović je ocijenio da je rukovodstvo SDP-a procijenilo da njegovoj partiji pada rejting i da su zbog toga uoči posljednjih lokalnih izbora pravili priključak sa Pozitivnom Crnom Gorom i Demokratskim frontom(DF), iako najvažniji konstituenti tog saveza nijesu promijenili stanovišta u odnosu na nacionalnu politiku. Đukanović je pozvao koalicione partnere da izvuku pouku sa izbora, aludirajući time na pobjedu DPS-a u sve tri opštine.

Uljarevićeva smatra da socijaldemokrate što prije moraju zauzeti jasan politički kurs na najvišim organima stranke, koji će svi morati poštovati, ali će istovremeno i javnost biti načisto sa tim gdje je trenutno i gdje planira da ide SDP.

“U protivnom, flertovanje sa različitim stranama, napraviće ozbiljnu političku štetu samom SDP-u”, ocjenila je ona.

Uljarević smatra da u Krivokapićevoj partiji moraju djelovati što prije, da im se ne bi dešavali nesporazumi poput odluke dva odbornika u Beranama koji su mimo volje stranačke centrale podržali predlog DPS-a za raspuštanje lokalnog parlamenta.

Ta odluka, smatra ona, govori o trenutnom stanju i poziciji te stranke.

“Očigledno je da unutar SDP-a postoje različiti pogledi u odnosu na buduće pozicioniranje ove stranke na crnogorskoj političkoj sceni, što rezultira i različitošću u javnim izjavama i postupanju na svim nivoima, a što nije baš dobar recept u postojećoj političkoj situaciji”, kazala je Uljarević.

Ona smatra da trenutni nivo nesporazuma u vladajućoj koaliciji ne mijenja mnogo poziciju opozicije.

Uljarević smatra da trenutni nivo nesporazuma u vladajućoj koaliciji ne mijenja mnogo poziciju opozicije

“To kreira dobru osnovu, ali da bi opozicija zaista iz toga profitirala onda mora dobro preispitati sopstvene strategije i postati daleko proaktivnija. Konačni razlaz DPS-a i SDP-a donio bi željenu dinamiku političkim procesima u Crnoj Gori, ali i novu šansu opoziciji da značajno artikuliše dešavanja”, tvrdi Uljarevićeva.

Poziv je odgovor na državotvorni blok

Uljarević smatra da je Đukanovićev poziv u Vladu predstavnicima prosrpskim partijama direktan odgovor na Krivokapićevu najavu o stvaranju državotvornog bloka. “Pri čemu treba imati u vidu da to eventualno formiranje državotvornog bloka ne smije ići u pravcu ponovnih otvaranja priča o nacionalnom identitetu i podjela po tom osnovu, već da takozvani državotvorni blok mora biti zasnovan na zalaganju za evropeizaciju i odbranu građanskih vrijednosti u Crnoj Gori”, dodala je Uljarević.

Ona je kazala da su sve opcije moguće, od širenja vladajuće koalicije, razlaza DPS-a i SDP-a, do pravljenja novih koalicionih struktura.

“Političke tendencije će biti znatno jasnije nakon izbora u Pogorici”.

Galerija

Bonus video: