Đukanović i Dačić: Odnosi dvije zemlje idu uzlaznom putanjom

Đukanović će danas položiti vijenac na spomen ploču ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 20:28h

Odnosi Crne Gore i Srbije idu uzlaznom putanjom, i sva pitanja koja se smatraju otvornim treba rješavati uvažavajući interese obje države, ocijenili su danas premijeri Milo Đukanović i Ivica Dačić.

Đukanoviću, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, ispred Palate Srbija priređen je svečani doček, uz intoniranje himne dvije država i vojne počasti.

Dačić je na konferenciji za novinare nakon razgovosa sa Đukanovićem, poručio da Srbija nema nikakve skrivene namjere u odnosu na Crnu Goru, ni po pitanju njene državnosti, ni u odnosu na budućnost. "Potrebno je da se relaksira neprirodna situacija, a to je da su odnosi između Srbije i Crne Gore bili opterećeni nepotrebnim pitanjima koja su bila u suprotnosti sa zajedničkim raspoloženjem između naroda," rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, sve o čemu je danas razgovarao sa Đukanovićem, kao i ono o čemu su razgovarali tokom njegove ranije posjete Podgorici, od istorijske je važnosti za dvije države i dva naroda.

"Konstatujem da danas nije bilo nikakvog spornog pitanja koje ne bismo mogli da riješimo dijalogom. Ovo je veliki korak naprijed," kazao je Dačić.

Đukanović se saglasio sa Dačićem da odnosi idu uzlaznom putanjom, navodeći da je zadovoljan što je u posjeti prijateljskoj Srbiji.

TV Vijesti, Aleksandra Mugoša

"Osim onoga što nas vezuje iz istorije, vezuju nas i vrijednosti koje dijelimo i zajednički ciljevi - da Crna Gora i Srbija budu dio ujedinjene evropske porodice, što zahtijeva realizaciju zahtjevnih reformi. Nema ni jednog ozbiljnog problema u odnosima između dvije zemlje," naveo je Đukanović.

On je kazao da očekuje da Crna Gora u narednim godinama postane jedna od najdinamičnijih investicionih destinacija, i naglasio da su njena vrata otvorena za investicije iz Srbije i za saradnju u svim oblastima, posebno u oblasti proizvodnje hrane koja je definisana kao prioritetna šansa.

U razgovoru o dvojnom državljanstvu, premijeri su konstatovali da dvije države imaju različite koncepte za rješavanje tog pitanja, i da je u ovom trenutku teško doći do kompromisa. Dačić je ocijenio da "ne treba od toga praviti nikakvu dramu", a &'208;ukanović je naglasio da će se vremenom i sa sve manjim politizovanjem tog pitanja otvoriti prostor za neka kompromisna rješenja.

Upitan da li je bilo riječi o Darku Šariću, Đukanović je rekao da se o njemu konkretno nije razgovaralo, ali da je afirmisana već unaprijeđena policijska saradnja.

"Šarić je samo jedno od pitanja kojim se bavimo”, pojasnio je Đukanović.

Dačić je rekao i da je odluka Podgorice da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova bila pogrešna, ali da Srbija nema namjeru da se zbog toga inati sa Crnom Gorom. "Ako smo normalizovali odnose sa svim zapadnim državama koje su priznale nezavisnost Kosova i koje su bile njeni promoteri i sponzori, nećemo valjda sa Crnom Gorom da vježabamo inaćenje. Mi smatramo da je to bila greška, ali je i greška naših rukovodstava što nijesu predlagala rešenja", rekao Dačić.Na pitanje novinara gdje se ljepše osjeća - u Beogradu ili Zagrebu, i gdje se osjeća kao "svoj na svome", Đukanović je odgovorio da se “svoj na svome” osjeća u Podgorici. "Ali jako lijepo se osjećam i u Zagrebu, i u Beogradu, i u svim državama regiona", kazao je Đukanović, koji poslije deset godina boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Prema njegovi, riječima, Srbija i Crna Gora su očekivano imale etapu u kojoj se nijesu najbolje snašle, i tada je na probu stavljeno bilo i tradicionalno nasljeđe dvije zemlje ali, srećom, bez velikih posljedica. "Sada vidimo efekte popravljanja svega toga. Lijepo se osjećam ovdje," zaključio je Đukanović.Poslije razgovora sa Dačićem, Đukanović se u Palati Srbija susreo sa sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.Đukanović će se u Narodnoj skupštini razgovarat i sa predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem. Đukanović je položio vijenac na spomen ploču ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Galerija

Bonus video: