Đukanović stigao u prvu zvaničnu posjetu Srbiji

"Ne mogu da zaboravim Zorana Đinđića i njegovu sahranu kao povod za jedan od mojih posljednjih boravaka tamo"
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2013. 18:08h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović doputovao je danas oko 16.40 u prvu zvaničnu posjetu Srbiji od kad je Crna Gora postala nezavisna država. Đukanović se odmah po slijetanju na aerodrom ,,Nikola Tesla" uputio ka centru Beograda uz pratnju 20 automobila.

Sat vremena prije nego što je crnogorski premijer došao u Beograd, bila je pojačana policijska kontrola od jednog dijela auto-puta, pa sve do aerodroma. U 15:30 sati na aerodrom je stigla i počasna garda, javlja Blic.

Zvanični dio posjete počeće sjutra, a prema nezvaničnim informacijama iz Podgorice, crnogorski premijer će večeras imati radnu večeru s predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Dačić će sjutra u 10 sati dočekati Đukanovića ispred Palate "Srbija", nakon čega će dvojica premijera imati susret u četiri oka, najavila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Poslije tog susreta predviđeno je da sa Đukanovićem, razgovara i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Crne Gore.

Dvojica premijera će potpisati Sporazum o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, a potom će se Dačić i Đukanović obratiti medijima.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je, prema najavama, takođe sjutra trebalo da razgovara sa Đukanovićem, otputovao je u međuvremenu u Johanesburg na komemorativni skup povodom smrti Nelsona Mendele.

Predviđeno je, takođe, i da se Đukanović sastane sa predsjednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem. Crnogorski premijer dolazi u prvu zvaničnu posjetu Beogradu poslije deset godina.

Sa premijerom Đukanovićem u posjetu Srbiji dolaze i ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma - Vladimir Kavarić i Branimir Gvozdenović.

Tokom zvanične posjete Đukanovića Srbiji može se očekivati konkretizacija nekih rešenja od interesa za građane obije zemlje, dogovorenih prilikom septembarske posjete Dačića Podgorici.

Odnosi Srbije i Crne Gore ponovo su na uzlaznoj putanji. Nova vlast u Srbiji opustila je atmosferu između Beograda i Podgorice nakon 2006. godine kada Vojislav Koštunica Crnogorcima nije čestitao državnost i 2008. godine - kada je ta zemlja priznala Kosovo, a Srbija protjerala ambasadora Vlade u Podgorici.

Srbija i Crna Gora su nakon otopljavanja odnosa počele da razmatraju načine da podrže, za obije države već vrlo važnu ekonomsku saradnju, a zajednički će iz evropskih fondova tražiti novac za puteve i pruge. Ipak, tu su i teška politička pitanja.

Uoči dolaska u Beograd, Milo Đukanović je izjavio da su crnogorsko-srpski odnosi "bratski", a da je istorija potvrdila da su "najviše bratski kada su utemeljeni na interesima".

On je u autorskom tekstu za NIN podsjetio da je Crna Gora već u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, a da će Srbija vrlo brzo otpočeti s tim procesom.

"Saradnja koju već ostvarujemo na tom poslu doprinosi jačanju povjerenja i naših ukupnih odnosa“, smatra Đukanović. On je dodao da je u Beograd dolazio sa pomućenim osjećanjima.

"Ne mogu da zaboravim Zorana Đinđića i njegovu sahranu kao povod za jedan od mojih posljednjih boravaka tamo, niti da sakrijem zadovoljstvo što današnja vlast u Srbiji istrajava na njegovoj evropskoj viziji“, napomenuo je Đukanović.

On je dodao da nijedan potez Crne Gore nije bio uperen protiv Srbije i Srba, ma gdje živjeli, niti će se to ikada desiti.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Beograd želi da ima najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom.

On je ocijenio da u odnosima Srbije i Crne Gore slijedi period dobrih odnosa, dodajući da će zvanični Beograd uraditi sve da saradnja dvije države bude za primjer u regionu.

"Hoćemo najbolje moguće odnose, odnosno da takvi budu i u budućnosti. Hoćemo da svi znaju koliko je nama u Srbiji važna Crna Gora i da svi u Crnoj Gori znaju koliko je Srbija njima važna”, kazao je Vučić.

Vujanović: Sarađivati na svim projektima od zajedničkog interesa

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović založio se za unapređenje odnosa sa Srbijom u svim oblastima od obostranog interesa, ocjenjujući da će današnja posjeta premijera Mila Đukanovića Beogradu biti doprinos u tom pravcu.

"Očekujem da će ta posjeta ostvariti svoj puni cilj. Veoma se radujem toj posjeti i ona pokazuje da naši zajednički projekti imaju punu vrijednost”, kazao je Vujanović.

On je naveo da dvije zemlje treba da sarađuju u procesu evropskih integracija, kao i u svim drugim oblastima gdje postoji zajednički interes.

"Postoji partnerski odnos između naših država i očekujem da će Đukanovićeva posjeta Srbiji imati puni efekat”, rekao je Vujanović novinarima u Danilovgradu, gdje je prisustvovao svečanosti povodom dana te opštine.

Galerija

Bonus video: