Ambasadorka Hrvatske: Između Crne Gore i Hrvatske nema otvorenih pitanja

Ona je kazala da vjeruje da “ratne reparacije u doslovnom smislu te riječi, neće postojati ni sa jedne strane”
0 komentar(a)
jedrenjak Jadran, Foto: Stevan Kordić
jedrenjak Jadran, Foto: Stevan Kordić
Ažurirano: 07.12.2013. 17:05h

Između Crne Gore i Hrvatske ne postoji nijedno jedino otvoreno pitanje, poručila je hrvatska ambasadorka u Crnoj Gori Ivana Sutlić-Perić.

Gostujući u programu tivatskog Dux radija, ona je ocijenila da dobre odnose Zagreba i Podgorice neće ugroziti ni rješavanje problema međusobnog razgraničenja dvije države na moru, kod poluostrva Prevlaka na ulazu u Bokokotorski zaliv.

“To što se određeni politički krugovi u predizbornim danima nadmeću ko je veći patriota i krajnje politizuju pitanje razgraničenja na moru oko Prevlake je proces koji traje i trajaće. Vjerovatno će to doći pred međunarodnu arbitražu ako se mješovita komisija ne uspije dogovoriti, ali sam sasvim sigurna da ni to ni na koji način neće ugroziti hrvatsko-crnogorske odnose”, kazala je Sutlić-Perić.

Ona smatra da je većinu tema koje mogu opteretiti odnose dvije države poput sukcesije, plaćanja ratne odštete za agresiju na Dubrovnik ili statusa školskog broda “Jadran”, “ sve do ovog posljednjeg, na neki način život doveo u jednu mjeru – to se nekako izgladilo”.

“Kako je školski brod 'Jadran' jedna simbolika mornarice, ne bivše zajedničke države, već reprezentativnog broda koji je u našim lukama sagrađen, to je nešto što Hrvatska istinski priželjkuje da se jednog dana vrati doma. Hoće li ili može li, to je ipak razgovor koji mi diplomate, ma koliko bili opunomoćeni od vrha vlasti svojih država, ne možemo riješiti bez dogovora na samom vrhu”, istakla je Sutlić-Perić.

Ona je kazala da vjeruje da “ratne reparacije u doslovnom smislu te riječi, neće postojati ni sa jedne strane”.

“Može se govoriti o simboličnim gestovima svojevrsne kompenzacije. Takav je gest Crna Gora već napravila prema Hrvatskoj ustupivši joj za buduću 'Hrvatsku kuću' kako mi to planiramo, prelijepu palatu nekadašnjeg Doma pomoraca u Starom gradu u Kotoru”, kazala je Sutlić-Perić.

Bonus video: