Nurković: Kalač manipuliše Rožajcima; Kalač: Biraju nas zato što nam vjeruju

Podaci o visini isplata socijalne pomoći koje su "Vijesti" dobile iz lokalne samouprave razlikuju se od onih koje je pribavio Nurković
17 komentar(a)
Nusret Kalač, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nusret Kalač, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.11.2013. 15:28h

Podaci rožajskog Sekretarijata za privredu i finansije ukazuju da su parama iz lokalne kase, namijenjenim najugroženijima, kupovani glasovi za prošlogodišnje oktobarske izbore, ocijenio je odbornik Bošnjačke stranke Osman Nurković.

On je istakao da se znatno razlikuju podaci koje su „Vijesti“ u avgustu dobile iz kabineta predsjednika Opštine i oni koje je on dobio iz Sekretarijata.

"Za razliku od pojedinih partija, mi nemamo potrebu da kupujemo glasove i jadno je ako o svojim sugrađanima imate tako nisko mišljenje", kazao je Kalač

„Da nijesu podaci od odgovornih iz jedne Opštine, ali naravno od dvije službe, iz kabineta predsjednika Opštine i iz Sekretarijata za privredu i finansije moglo bi se samo nagađati o čemu je riječ, ali je ovdje više nego jasno, kako službe predsjednika Opštine Rožaje, pokušavaju da manipulišu građanima i odbornicima ove Skupštine“, rekao je Nurković.

Iz podataka objavljenih u ''Vijestima'', istakao je on, i podataka dobijenih od Sekretarijata za privredu i finansije, vidi se da su podaci isti samo za isplate u februaru i martu, a da se za sve ostale mjesece razlikuju.

„U svim mjesecima do septembra odgovorni iz kabineta predsjednika Opštine prikazuju da je više isplaćeno nego što je zaista isplaćeno za 17. 754,00 eura, dok za oktobar i decembar umanjuju podatke o stvarnim isplatama za 18.465 eura.

Dakle, više je nego očigledno, da su odgovorni iz kabineta predsjednika Opštine pokušali da sakriju isplatu za oktobar i decembar, što je izazvalo potrebu uvećanja budžeta za 2012. godinu za tu namjenu“, rekao je Nurković koji je dodao da je to „više nego očigledan dokaz da je ta pomoć iskorišćena za kupovinu glasova za oktobarske izbore, a ne za rješavanje stvarnih potreba građana u stanju socijalne pomoći“.

„Moguće je da ima i u tim spiskovima korisnika kojima je pomoć prijeko potrebna, ali se ne smije dozvoliti korišćenje teškog materijalnog stanja naših građana za razne pritiske i ucjene, kako se više nego očigledno često dešava...

Pozivam odgovorne da se ponašaju odgovornije i da javnost i nas objektivno informišu, ma koliko to u određenom trenutku nije popularno, jer će se na kraju morati saopštiti istina“, rekao je Nurković.

Lani je iz lokalnog budžeta za jednokratnu pomoć najugroženijima isplaćeno oko 70 hiljada eura. Podaci o mjesečnoj visini tih isplata koje su „Vijesti“ dobile iz lokalne samouprave razlikuju se od onih koje je Nurković pribavio u Sekretarijatu za privredu i finansije.

Razlika je naročito izražena u oktobru kada je prema prvom izvoru isplaćeno 7.264, a prema drugom 16.830 eura. Bitno neslaganje se odnosi i na decembar kada je prema podacima iz kabineta predsjednika Opštine isplaćeno 7.745, dok iz Sekretarijata tvrde da je za jednokratnu pomoć opredijeljeno 16.514 eura.

Predsjednik Opštine Nusret Kalač je kazao da to što je odbornik Nurković dobio poimenice spisak svih korisnika jednokratne pomoći iz opštinskog budžeta najbolje govori o otvorenosti i transparentnosti rada lokalne uprave, a nipošto o bilo kakvoj kupovini glasova.

„Za razliku od pojedinih partija, mi nemamo potrebu da kupujemo glasove i jadno je ako o svojim sugrađanima imate tako nisko mišljenje.

Nas ljudi biraju zato što nam vjeruju, a najbolji dokaz za to su stabilni izborni rezultati u protekle dvije decenije“, kazao je Kalač koji je Nurkoviću poručio da će završni račun za prošlu godinu biti javno objavljen na sajtu Opštine pa će na osnovu njega svima biti pružena prilika da razriješe eventualne sumnje i dileme.

O razlici u mjesečnim isplatama jednokratne pomoći, Kalač je rekao da se greške dešavaju u svakom poslu, ali da takve stvari ništa ne dokazuju.

Bonus video: