Vujanoviću uručena nagrada za doprinos razvoju mira

Njemu je nagradu, u vili Gorica, uručio predsjednik Fondacije Tural Afandijev, saopšteno je iz Kabineta predsjednika
11 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.11.2013. 18:31h

Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću danas je uručena nagrada za doprinos razvoju mira i demokratije i zasluge u afirmacije regionalne povezanosti, koju mu je dodijelila Međunarodna fondacija Ilijas Afandijev.

Vujanoviću je nagradu, u vili Gorica, uručio predsjednik Fondacije Tural Afandijev, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Afandijev je ocijenio da su životni put i politička aktivnost Vujanovića čvrsto vezani za narod Crne Gore, koji je izabrao put demokratskih reformi.

On je kazao da Vujanovićev nedavni reizbor za predsjednika Crne Gore predstavlja ne samo dokaz široke podrške njegovoj politici, već i potvrdu teze da je on „sinonim za stabilnost i mir“.

"Zahvaljujući politici Vujanovića, Crna Gora je preduzela značajne korake u pravcu demokratije i razvoja, što je dovelo do povećanja međunarodnog ugleda te zemlje, a rezultat tih napora je što je Crna Gora postala kandidat za punopravnog člana Evropske unije“, smatra Afandijev.

Vujanović se zahvalio na nagradi navodeći da to priznanje znači verifikaciju aktivnosti Crne Gore na planu afirmacije milienijumskih ciljeva Ujedinjenih nacija (UN).

On je ocijenio da se crnogorsko-azerbejdžanski odnosi razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

"Prije samo nekoliko godina, Crna Gora i Azerbejdžan stupili su u viši nivo odnosa, koji je za veoma kratko vrijeme doveo naše političke relacije i ljudske veze do nivou strateškog partnerstva“, dodao je Vujanović.

Međunarodna fondacija Ilijas Afandijev osnovana je 2005. godine na programu doprinosa realizaciji UN Milenijumskih ciljeva, koji je posvećen održivom razvoju i projektima socijalne vrijednosti, sa posebnim angažmanom u aktivnostima dobročinstva u svim oblastima.

Nakon osnivanja, a u smislu afirmacije regionalnog povezivanja, Fondacija dodjeljuje godišnju nagradu.

Dobitnici nagrade bili su bivši predsjednici Slovenije Danilo Turk, Bugarske Georgi Parvanov, Srbije Boris Tadić, Litvanije Valdas Adamkus.

Priznanje su dobili i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Turske Redžep Erdogan.

Bonus video: