Cinizam bez granica: Najave imenovanja aktera "Snimka" na čelne funkcije u državi

U opoziciji i civilnom sektoru smatraju da najave o unapređenju Jelića i Vukčevića predstavljaju prkošenje Briselu
61 pregleda 16 komentar(a)
Zoran Vukčević, Zoran Jelić, Foto: Zoran Đurić
Zoran Vukčević, Zoran Jelić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.11.2013. 16:05h

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Jelić i Zoran Vukčević, koji su među glavnim akterima afere “Snimak”, mogli bi biti imenovani na čelne funkcije u nekim od državnih organa.

Vladajuća partija bi njihov odlazak iz parlamenta mogla Briselu da pokuša predstaviti kao podnošenje političke žrtve za aferu “Snimak”, dok bi istovremeno na domaćem terenu to opravdavala odredbom Zakona o sprječavanju konflikta interesa prema kojem poslanik ne može biti istovremeno na čelnoj funkciji u nekoj od državnih institucija.

“Pobjeda” je objavila da će Vukčević biti postavljen za direktora Investiciono-razvojnog fonda, o čemu se već spekulisalo u vladajućim krugovima. Prema tim spekulacijama, u DPS-u još traže mjesto za Jelića

Međutim, u civilnom sektoru i opoziciji smatraju da najave o, suštinski, unapređenju ključnih aktera afere “Snimak” predstavljaju prkošenje Briselu.

Glasilo “Pobjeda” juče je na naslovnoj strani objavilo informaciju da će Vukčević biti postavljen za direktora Investiciono-razvojnog fonda, o čemu se nekoliko posljednjih dana spekulisalo u vladajućim krugovima.

Prema tim spekulacijama, u DPS-u još traže mjesto za Jelića koji je nekad vodio Zavod za zapošljavanje Crne Gore. “Pobjeda” nije pomenula ulogu Vukčevića u aferi “Snimak”.

Vukčević i Jelić su pred Anketnim odborom za aferu “Snimak” odgovarali zbog navoda o zloupotrebama državnih resursa.

Jelić je kazao da jedan zaposleni donosi četiri glasa za DPS, dok je Vukčević kazao da partijski aktivisti na terenu biračima treba da obećavaju i nude poslove ili kredite kako bi stranka profitirala na oktobarskim izborima.

Pravni savjetnik u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Veselin Radulović smatra da Vlada nastavlja sa zloupotrebama državnih resursa u korist DPS-a, jer korumpirane političare postavlja na važna mjesta.

“Postavljanjem glavnih aktera afere 'Snimak' na važne funkcije, vlast prkosi Evropskoj uniji koja uporno insistira na pravnom i političkom epilogu afere”, kazao je Radulović.

U izvještaju o napretku EK zahtjeva da Crna Gora ”posveti neophodnu političku i pravnu pažnju aferi”, dok je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji rekao da će to biti važan pokazatelj posvećenosti države da se bori protiv korupcije.

S druge strane, premijer Milo Đukanović rekao je da je politički dio ispitivanja afere završen kroz rad Anketnog odbora, dok pravosudno, svako treba da radi svoj posao.

Funkcioner Pozitivne Goran Đurović smatra da Vukčević ne može biti prvi čovjek IRF, zbog umiješanosti u aferu “Snimak”. Vukčević bi time i pored umiješanosti u političku korupciju, smatra Đurović, bio nagrađen.

“Više je nego jasno da će se ubuduće sredstva iz Fonda raspodjeljivati podobnim preduzetnicima i pojedincima po principu koji smo mogli vidjeti u aferi 'Snimak'.

Tu će manje biti bitan biznis plan i ekonomska opravdanost u odnosu na broj glasova i političku korist”, smatra Đurović, navodeći da će time Vlada ignorisati zahtjeve Brisela da afera “Snimak” ima pravni i politički epilog.

“To je još jedna poruka zvaničnicima u EU da akteri sfere 'Snimak' ne da nisu sankcionisani, već su nagrađeni odgovornim državnim funkcijama i to je čin ohrabrenja da se tako i nastavi.

Sada će se u rukama jedne takve osobe nalaziti velika sredstva koja selektivnom raspodjelom mogu biti proćerdana u predizborne aktivnosti umjesto u razvojne projekte”, smatra član Predsjedništva Pozitivne.

Vukčević juče nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”.

Bonus video: