Žugić: I pored velikog viška, opštine zaposlile novih 796 radnika

Žugić je kazao da se plate ne mogu ograničavati u lokalnim samoupravama koje nisu prezadužene, ali da bi to trebalo uraditi u prezaduženim opštinama
16 komentar(a)
saslušanje na Odboru za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
saslušanje na Odboru za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.11.2013. 20:52h

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da su najveći problemi crnogorskih lokalnih samouprava pretjerano zaduživanje i zapošljavanje, navodeći da je prošle godine zapošljeno 796 novih radnika uprkos postojećim tehnološkim viškovima.

Na kontrolnom saslušanju pred Odborom za ekonomiju, finansije i budžet i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, Žugić je kazao da se plate ne mogu ograničavati u lokalnim samoupravama koje nisu prezadužene, ali da bi to trebalo uraditi u prezaduženim opštinama.

Prema podacima koje je Ministarstvo finansija dobilo od lokalnih samouprava, zaposleni u lokalnim samoupravama sedam crnogorskih opština imaju veće zarade nego što je na nivou Vlade.

“Od ovih sedam opština njih pet su neuredni poreski obveznici što znači da moramo i u tom dijelu povećati nadzornu funkciju”, rekao je Žugić.

On je posebno naglasio da je zaduživanje opština najveći problem i da Vlada priprema izmjene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava kojima će se definisati kapaciteti pojedinih lokalnih samouprava u smislu zaduživanja.

“Postoji visok stepen ranjivosti u vezi sa fiskalnom stabilnošću lokalnih samouprava. Jedno od pitanja po ovom osnovu je su i tehnološki viškovi zaposlenih, budući da smo samo u jednoj godini evidentirali 796 novozaposlenih u odnosu na prethodnu”, kazao je on.

Konjević: Pojačati nadzor nad opštinama

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da sva ministarstva moraju pojačati nadzornu ulogu u opštinama u okviru svojih nadležnosti, od koje se, kako je naveo, bježi.

Konjević je kazao da je Zakonom koji je u proceduri, predviđeno i da predsjednici SO budu profesionalci.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović pitao je Konjevića da li je MUP, nakon što je Socijaldemokratska partija (SDP) 2010. godine iznijela niz optužbi na račun gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše pokrenuo bilo kakav vid istrage. Konjević je Đukanoviću pojasnio da je to pitanje za Tužilaštvo a ne MUP.

Konjević je kazao da kontrolna saslušanja treba sprovoditi i na nivou opština.

Žugić je istakao da zaduženost crnogorskih opština iznosi preko 64 miliona eura i da se nešto mora uraditi po tom pitanju. “Ukoliko ne preduzmemo nešto veoma brzo možemo doći u dublje strukturalne probleme”, kazao je on.

Bonus video: