Elektronska identifikacija mnogo manje nego što plaćamo KAP

Radna grupa sada čeka da MUP kaže od kada se može koristiti elektronska identifikacija birača, Konjević objasnio poslanicima DPS-a koliko ona košta
1 komentar(a)
Radna grupa za izborno zakonodavstvo, Foto: Zoran Đurić
Radna grupa za izborno zakonodavstvo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.11.2013. 14:55h

Radna grupa za izborno zakonodavstvo usvojila je juče Nacrt zakona o izboru odbornika i poslanika ponovo bez rješavanja ključnih pitanja u tom aktu.

Članovi Radne grupe usvojili su Nacrt ovog zakona bez prelaznih i završnih odredbi, koje će biti upisane nakon što se Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP) izjasni o svim rokovima koje će obezbijediti primjenu novog zakona, uključujući i termin kada se može obaviti i elektronska identifikacija birača na izborima.

Demokratska partija socijalista (DPS) dala je uslovnu podršku predlogu Demokratskog fronta (DF) o elektronskoj identifikaciji birača, a pored tog, najspornijeg pitanja, najjača partija se nije jasno odredila ni o tri predloga DF o načinu identifikacije birača koji će glasati putem pisma.

Sjednici Radne grupe prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Na pitanja kopredsjedavajućeg Radne grupe Milutina Simovića koliko će koštati taj poduhvat, Konjević je rekao:

“Koštaće neuporedivo manje nego KAP, a donio bi neuporedio više povjerenja među političkim partijama u osjetljivoj sferi kakva je izborno zakonodavstvo”.

Njegov partijski kolega Damir Šehović prethodnog dana je kazao da će KAP građane za nešto više od pola godine koštati 13 miliona eura, što je Vlada skrivala od javnosti.

“Bio bih vrlo zainteresovan da se ovaj projekat primijeni i na lokalnim izborima u Podgorici. Da li je to kao pilot projekat tehnički izvodljivo bez dubljih konsultacija ne bih mogao da vam kažem, ali sam na bazi svega što sam čuo od kolega iz ministarstva skloniji da procijenim da je to vrlo teško uraditi za četiri mjeseca”, rekao je Konjević, koji je na sjednici kazao i da je 1. januar 2015. realan rok na koji se može računati kada je riječ o elektronskoj identifikaciji birača.

Poslanici DF-a odustali su od predloga potpune profesionalizacije Državne izborne komisije (DIK) pa će u tom organu jedini profesionalci biti predsjednik i sekretar i on će ubuduće brojati 11 članova. Radna grupa nije usaglasila ni način izbora člana DIK-a iz civilnog društva.

Radna rupa će u ponedjeljak Nacrt zakona poslati MUP-u, dok će u međuvremenu na ostalim zakonima raditi podgrupe o kojima će se članovi tog skupštinskog tijela izjašanjavati na, kako je najavljeno, posljednjoj sjednici. Ovakvom odlukom Radna grupa je treći put probila rok.

Radna grupa koštala oko 20 hiljada eura

Rad skupštinske Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, do sada je košto 19,5 hiljada eura.

Iz Skupštini je agenciji MINA saopšteno da su članovi tog tijela, koji još nijesu usaglasili predlog izmjena izbornog zakonodavstva, dobijali mjesečno za rad u Grupi po 250 eura.

Radna grupa je ranije trebalo da predloži parlamentu na usvajanje zakone početkom septembra,ali je taj rok produžen do kraja oktobra.

Nakon toga, rok je produžen do kraja ove radne sedmice, ali su poslanici načelno usaglasali samo jedan, od šest potrebnih zakona.

Prosječna plata poslanika u Crnoj Gori, u zavisnosti od radnog staža, iznosi oko 1,3 hiljade eura, što znači da država po tom osnovu godišnje izdvaja više od 1,2 miliona eura.

Poslanicima je, prema polugodišnjem izvještaju o radu parlamenta, kroz naknade za rad isplaćeno 157 hiljada eura u prvih šest mjeseci ove godine.

Bonus video: