FNF: Crna Gora lider po ekonomskim, na začelju po političkim slobodama

Zanimljivo je da je Crna Gora, u odnosu na druge zemlje u indeksu njemačke fondacije, ostvarila najbolji rezultat u oblasti vladavine prava
8 komentar(a)
ljudi, Foto: Shutterstock
ljudi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2013. 09:22h

Crna Gora je, po političkim slobodama, na samom kraju liste od pet države regiona, pokazuje ovogodišnji Barometar sloboda njemačke fondacije Fridrih Nauman (FNF).

Ukupan rezultat Crne Gore "izvukle" su ekonomske slobode, po kojima je Crna Gora na prvom mjestu liste na kojoj su i Hrvatska, Albanija, Srbija i Bosna i Hercegovina. Zahvaljujući tom indeksu, Crna Gora je, sa indeksom 61,41, na konačnoj listi zauzela drugo mjesto, odmah iza Hrvatske čiji je indeks 62,31.

Slijede Srbija (55,18), Bosna i Hercegovina (55,20) i Albanija (54,66)

Zanimljivo je da je Crna Gora, u odnosu na druge zemlje u indeksu njemačke fondacije, ostvarila najbolji rezultat u oblasti vladavine prava, koju Evropska komisija (EK), uz korupciju i organizovani kriminal, vidi kao najveći problem države. Iako mali, indeks vladavine prava od 14,68 od maksimalnih 100 veći je od hrvatskog (13,65), srpskog (11,12), bosanskohercegovačkog (13,07) i albanskog (11,55).

Rezultati indeksa sačinjeni su kombinovanjem poznatih indeksa svjetski relevantnih instituta poput Frazera (Ekonomska sloboda svijeta), Freedom House-a (Sloboda u svijetu), Transparency Internaationala (Indeks percepcije korupcije) i Maplecrofta (Atlas ljudskih prava).

Bonus video: