Janjušević: Partije i društvo nezreli za otvorene izborne liste

"Mislim da apsolutno niko, ni iz opozicije ni iz vlasti, nije spreman za ovaj projekat. Meni to više liči na jednu marketinšku priču gdje treba da se ubere koji politički poen nego na spremnost na ovakav krupan demokratski iskorak"
94 pregleda 1 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Zoran Đurić
glasanje, izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.07.2018. 12:31h

U Crnoj Gori političke partije, ni društvo u cjelini nijesu zreli za ozbiljan projekat kakav su otvorene izborne liste, ocijenio je izvršni direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

On je kazao da jedna tradicionalna vlast koja traje skoro 30 godina ne može da realizuje jedan takav projekat za koji je treba imati pripremljen politički sistem i ambijent.

"To znači jednu normalnu smjenjivost vlasti, politički sistem i ambijent bez izbornih neregularnosti i tenzija", kazao je Janjušević agenciji MINA.

On je rekao da se ne može se uvoditi jedna tako krupna novina, a na dan održavanja poslednjih parlamentarnih postoje optužbe za pokušaj državnog udara i sumnje u legalnost i legitimnost glasanja.

"Mislim da apsolutno niko, ni iz opozicije ni iz vlasti, nije spreman za ovaj projekat. Meni to više liči na jednu marketinšku priču gdje treba da se ubere koji politički poen nego na spremnost na ovakav krupan demokratski iskorak", ocijenio je Janjušević.

On je kazao da bi glasanja putem otvorenih izbornih lista bilo sprovedeno u praksi, mora postojati prirodna demokratsku smjenjivost vlasti.

"Mi to nijesmo imali na izborima u Crnoj Gori nikada", istakao je Janjušević.

On smatra da bi to izazvalo veliku pometnju u aktuelnoj konstelaciji svih subjekata na političkoj sceni.

Janjušević je kazao da ustavna odrednica da je vlasnik svog mandata poslanik unijela i unosi i velike pometnje na osnovu kojih se lako mijenja izborna volja i politički i društveni ambijent, od lokalnog do državnog parlamenta.

"Nijesmo bili spremni za takav jedan demokratski iskorak, a ne za jednu ovako krupnu demokratsku stvar da imamo otvorene liste. Mislim da bi to tek napravilo konfuziju na osnovu trenutne političke konstelacije", ocijenio je Janjušević.

On je ukazao da se, iz izbora u izbore, javljaju nezavisni odbornici i poslanika koji remete izbornu volju i balans.

"Ako napravite izbornu listu, bilo u vlasti bilo u opoziciji, gdje kandidat koji je peti na listi može da dobije više glasova od drugog na listi, to bi napravilo poremećaj unutar partije", smatra Janjušević.

On je upitao i da ako nezavisni odbornik ili poslanik uzme svoj mandat sa otvorene liste gdje ga glasalo šest ili sedam hiljada glasova, ko će da opozove taj mandat.

"A ako ode sa te stranačke liste kao nezavisni poslanik, ko može da mu opozove mandat? Može nekoliko hiljada potpisa, ali ko će ih skupiti i provjeriti?", upitao je Janjušević

On je ocijenio da bi i kod građana to napravilo ogromnu pometnju.

Janjušević je rekao da bi prvo nastala velika pometnja u izbornoj kampanji, koja bi bila više individualizovana nego partijska.

"Više bi se individualni stavovi iznosili od kandidata koji bi željeli da dobiju što više glasova građana na otvorenim listama nego što bi to radila partija. Onda bi imali čudno koncipiranje same kampanje i građani bi bili zbunjeni", zaključio je Janjušević.

Bonus video: