Uljarević: Racionalizacija administracije imaće posljedice po vlast

"Reforma javne uprave je osnova političkih promjena i ubrzanja demokratizacije i evropeizacije Crne Gore", rekla je Uljarević
62 pregleda 6 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Daliborka Uljarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.10.2013. 13:15h

Racionalizacija državne administracije prouzrokovaće političke posljedice za crnogorsku vlast, ali se konačno mora stati na put političkoj zloupotrebi državnih resursa u koje spada i zapošljavanje u javnoj upravi, smatra izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Ona je, komentarišući Izvještaj Evropske komisije u kojem se navodi da Crna Gora mora reformisati javnu upravu, rekla da crnogorska administracija pati od viška zaposlenih i da je zbog toga velika optrerećenost državnog budžeta, i da će reforma te oblasti biti težak proces.

"Veliki problem javne uprave, koji je uz to postao hroničan, je i disproporcija između prevelikog broja zaposlenih i manjka potrebne stručnosti za procese koji su u toku i koji će iz dramatično mijenjati crnogorsko društvo u narednih deset godina”, kazala je Uljarević.

Prema njenim riječima, jasno je da situacija u kojoj skoro jedna trećina zaposlenih u Crnoj Gori zarade prima iz državnog novčanika nije održiva.

Uljarević je ocijenila da će reforma javne uprave biće težak i strestan proces za crnogorsko društvo, "ne manje od problema Kombinata Alumijuma Podgorica"

"Između razvoja pravne i demokratske države, sa profesionalnom javnom upravom koja će biti servis građanima, i zadržavanja političkih monopola koji tu adminstraciju čine glomaznom i dalekom od građana, lako je napraviti logičan izbor, ali taj izbor zahtijeva za sada nepostojeću političke hrabrost i snagu da se promjena izvede", precizirala je ona.

Ona smatra da je sistem zapošljavanja kada je forma u pitanju poboljšan, ali da suštinski krajnju prohodnost ka državnoj administraiji u najvećem broju imaju politički lojalni građani.

"Tako struktuirana državna administracija, koja je glomazna i neefikasna, a dodatno i pod raznim oblicima političkog pritiska stvarana je decenijama. Sa tog stanovišta je jasno da će trebati mnogo truda i znanja da se ona pokrene i reformiše na pravi način", navela je Uljarević.

Ona je ocijenila da će reforma javne uprave biće težak i strestan proces za crnogorsko društvo, "ne manje od problema Kombinata Alumijuma Podgorica".

"Bez efikasne i efektivne javne uprave nema suštinskog ekonomskog i demokratskog napretka, jer profesionalna javna uprava predstavlja jedan od stubova pravne države"

Ona je dodala da reforme u javnoj upravi traju više od deceniju, ocjenjujući da je suštinski napredak u toj oblasti neubjedljiv.

"To pitanje je u fokusu EK od Studije izvodljivosti, i nažalost po sve nas sa uvijek zabrinjavajućom ocjenom. Bez efikasne i efektivne javne uprave nema suštinskog ekonomskog i demokratskog napretka, jer profesionalna javna uprava predstavlja jedan od stubova pravne države", saopštila je Uljarević.

Ona smatra da je uspostavljanje potrebne proporcije u javnoj upravi posebno otežano partijsko-političkim interesima vladajuće strukture.

Tu se, kaže Uljarević, krije i osnova neprimjerenog političkog uticaja na državne organe u sistemu uprave, ali i moći vladajuće strukture.

"No, što vlasti više odlažu suštinsku reformu javne uprave, EK će na njoj sve više i konkretnije insistirati", rekla je ona.

Upitana da li očekuje i da nevladine organizacije (NVO) budu uključene u radnoj grupi za dalju reformu javne uprave, čije je formiranje najavio šef crnogorske diplomatije, Igor Lukšić, Uljarević je kazala da nevladin sektor ima šta da kaže o tom pitanju.

"Ali, moram primjetiti da je čudno što ministar vanjskih poslova najavljuje formiranje radne grupe s obzirom da ovo ne spada u njegov resor", navela je ona.

Uljarević je kazala da Crna Gora ima ozbiljan problem, koji, kako je rekla, ne može riješiti rad jedne radne grupe, jer su dometi takvih tijela u okvirima produkcije strateških dokumenata u kojima inače nijesmo deficitarni.

"Radna grupa ne može promijeniti činjenicu da se ti dokumenti i zakoni ne sprovode ili se neadekvatno sprovode. Treba djelovati na uzrok, a on je u nedostatku političke volje za bolne reforme, uz koji se nadovezuje mali broj stručno osposobljenih kadrova koji mogu da odgovore na izazove pregovaračkog procesa i višak zaposlenih kao dodatno opterećenje", zaključila je ona.

Bonus video: