Blažić: Skupština će imati pravnih problema da izabere sudije

Blažić je ocijenio da nema pravnih mogućnosti u konstelaciji takvih odnosa da se nove sudije izaberu osim na ona mjesta u Ustavnom sudu koja su slobodna
55 pregleda 2 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 23.10.2013. 13:31h

Skupština neće moći pravno da izabere nijednog sudiju Ustavnog suda, ukoliko se sadašnji ne razriješe ili im na drugi ustavan način ne prestane mandat, smatra profesor Đorđije Blažić, navodeći da bi suprotna odluka predstavljala pravno nasilje.

Predsjednik države Filip Vujanović raspisao je javni poziv za izbor dvoje sudija, na osnovu ustavnih amandmana usvojenih u parlamentu krajem jula. Sudija Ustavnog suda Miodrag Latković kazao je da je raspisivanjem javnog poziva za izbor dvoje sudija tog suda Vujanović povrijedio Ustav.

Blažić smatra da su i Vujanović i Latković u pravu.

"Čitao sam obrazloženja Latkovića i on je potpuno u pravu i saglasan sam sa njegovim stanovištem. Sve do momenta dok sudijama Ustavnog suda, koji imaju pravosnažnu odluku o izboru, ne prestane mandat po nekom od Ustavnom utvrđenih osnova, ne mogu se birati nove sudije tog suda", ukazao je on.

Blažić je dodao da se samo za sudijska mjesta koja nisu popunjena može raspisati javni poziv, navodeći da je Ustav je veomam precizan u tom dijelu, jer je definisao po kojim osnovama sudijama Ustavnog suda prestaje mandat.

Blažić je rekao da ne postoji državni organ u sistemu pravosuđa koji može da zaštiti postojeće sudije Ustavnog suda od pravnog nasilja koje bi eventualno Skupština takvim činom napravila

Blažić je kazao da su po njegovom ubjeđenju te odredbe apsolutno neustavne.

"Da bi se stavile van pravnog sistema i poretka to mora da ocijeni Ustavni sud. Dok je u pozitivnom sistemu takva odredba o Ustavnom sudu, predsjednik mora da objavi javni poziv", pojasnio je on.

Prema riječima Blažića, postoji problem kako će se te sudije izabrati.

"Predsjednik je dužan to da uradi, a drugo je pitanje što Skupština neće moći pravno da izabere nijednog sudiju Ustavnog suda, osim ako postoji slobodno radno mjesto, odnosno ako se prvo postojeći ne razriješe funkcija ili im na drugi Ustavan način ne prestane mandat", kazao je on.

Blažić je ocijenio da nema pravnih mogućnosti u konstelaciji takvih odnosa da se nove sudije izaberu osim na ona mjesta u Ustavnom sudu koja su slobodna.

"Sve dok postoje pravosnažni akti o izboru sudija u pravnom sistemu, a koliko znam aktuelne sudije nijesu razriješene, niti im je prestao mandat po bilo kom osnovu, onda se ne mogu birati novi", ponovio je on.

Blažić je rekao da je to " pravo zamešateljstvo" stvoreno, kako je rekao, prilično neprimjerenom konstrukcijom koja je data ustavnim amandmanima, "jer su oni trebali da riješe to pitanje, a nijesu".

Prema njegovim riječima, pravno će Skupština imati problem da izabere, navodeći da ne sumnja ni u jednom trenutku da će ona to uraditi i nastaviti sa "pravnim nasiljem, koje sprovodi već dugo vremena".

Blažić je istakao da ga to ne bi iznenadilo od parlamenta.

"To je latentna mogućnost, s obzirom na ponašanje parlamenta, jer je to jedan od organa koji najviše krši Ustav. A ako to urade biće to klasično pravno nasilje", kazao je on.

Prema riječima Blažića, onda bi se desilo da i novoizabrani, odnosno postojeće sudije, nemaju pravnih instrumenta da zaštite svoja prava.

On je rekao da ne postoji državni organ u sistemu pravosuđa koji može da zaštiti postojeće sudije Ustavnog suda od pravnog nasilja koje bi eventualno Skupština takvim činom napravila.

"Jer su to ovlašćenja Skupštine, a proizilaze iz Ustavnih. A protiv drugih pojedinačnih akata koje donosi Skupština u vršenju ustavnih ovlašćenja ne postoji sudska zaštita, čak ni kod Upravnog suda", kazao je on.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Džavid Šabović, kazao je da "nema problema i da će nam lako biti".

"Imamo Ustavi sud koji je nepristrastan i koji će to vrlo brzo da riješi taj problem i tako će nam dati pravo i ustavno rješenje", rekao je Šabović.

Bonus video: