Rasmusen: NATO Crnu Goru vidi kao sljedeću članicu

Rasmusen je rekao da su evroatlanske integracije izazovan proces, ali da je vrijedan truda
4 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 14:03h

NATO vidi Crnu Goru kao buduću članicu tog saveza i spreman je da joj pomogne na tom putu, kazao je generalni sekretar Alijanse, Anders Fog Rasmusen. Rasmusen je nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem u sjedištu NATO-a u Briselu, kazao da je Crna Gora važan partner za Alijansu i snažna država kandidat za članstvo u tom savezu.“Rasmusen je pohvalio kontinuirane napore za pridruživanje Crne Gore NATO-u i Evropskoj uniji i čestitao zvaničnoj Podgorici na sprovedenim reformama”, navodi se u saopštenju. Rasmusen je rekao da su evroatlanske integracije izazovan proces, ali da je vrijedan truda. “Može biti dug proces, ali je važno zadržati dinamiku reformi, čak i u vremenima ekonomskih poteškoća”.“Zato Crnu Goru ohrabrujemo da nastavi da rješava izazove koje smo zajedno identifikovali u Akcionom planu za članstvo – jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pronalaženje sredstava za modernizaciju crnogorskih oružanih snaga i ukazivanje vašoj javnosti na važnost evroatlanskih integracija“, kazao je on.

Rasmusen je rekao da je sa Vujanovićem razgovarao o bezbjednosnoj agendi NATO i misiji tog saveza u Avganistanu. “Veoma smo zahvalni Crnoj Gori na značajnom doprinosu i obećanju da će pomoći avganistanske bezbjedonosne snage kako finansijski, tako i kroz programe obuke koje planirano nakon 2014. godine”, precizirao je on. Rasmusen je naveo da Vojska Crne Gore obezbjeđuje NATO baze u Mazar-e-Šarifu i zajedno sa drugim državama Jadranske povelje uspješno je prošla program obuke za avganistansku vojnu policiju u Kabulu.“Crna Gora tijesno sarađuje sa državama iz njenog regiona u izgradnji stabilnosti u Avganistanu i jačate saradnju među vama. NATO cijeni aktivan doprinos Crne Gore bezbjednosti i saradnji na prostoru Zapadnog Balkana i snažno je posvećen region”, kazao je on. Rasmusen je naveo da NATO vidi budućnost Crne Gore u evroatlantskoj porodici i da su u tom savezu odlučni da zvaničnoj Podgorici pomognu na tom putu.

Vujanović: Sve više ćemo se približivati Vujanović je kazao da se nada da se Crna Gora "iz mjeseca u mjesec sve više približavati NATO-u".„Zahvaljujemo se NATO-u na dosadašnjem doprinosu u procesu integracije i na vašem ličnom doprinosu. Želim da izrazim apsolutnu spremnost Crne Gore da nastavi sa aktivnostima u cilju što skorijeg članstva u NATO, što je naš veliki cilj“, istakao je Vujanović.On je naveo da je siguran da će Crna Gora biti pouzdan partner i da će nastaviti da doprinosi regionalnim organizacijama. “Crna Gora će nastaviti da bude u mirovnim misijama, posebno u Avganistanu i jer je naš zadatak da pružimo podršku stabilnosti, miru i demokratiji i da budemo pouzdan partner u tako važnoj misiji“, rekao je Vujanović.Sastanku je prisustvovao i šef Misije Crne Gore pri NATO Vesko Garčević.

Galerija

Bonus video: