Van Rompej: Crna Gora je napredovala na putu ka EU

Van Rompej je razgovarao sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, koji od danas boravi u Briselu, gdje će imati sastanke sa najvišim zvaničnicima Evropske unije i NATO-a
9 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2013. 17:18h

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej čestitao je, kako je kazao, sveobuhvatan napredak koji je ostvarila Crna Gora u procesu evropskih integracija i pozdravio usvajanje ustavnih promjena, navodeći da je pravna sigurnost nezamjenljiv element demokratske države.

Van Rompej je razgovarao sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, koji od danas boravi u Briselu, gdje će imati sastanke sa najvišim zvaničnicima Evropske unije i NATO-a.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Van Rompej je izrazio zadovoljstvo posjetom Vujanovića, koja se realizuje neposredno prije prezentacije godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana.

“Veći dio našeg razgovora bio je posvećen da se procijeni ostvareni napredak i izazovi. Čestitao sam Vujanoviću na sveobuhvatnom napretku koji je ostvarila Crna Gora u procesu evropskih integracija. Pozdravio sam nedavno usvajanje ustavnih promjena u pravcu jačanja nezavisnosti pravosuđa, jer je pravna sigurnost nezamjenjiv element jedne demokratske države”, rekao je Van Rompej.

On je naveo da je sa Vujanovićem razgovarao o prednostima otvaranja poglavlja 23 i 24, koji će, kako je kazao, omogućiti dalji napredak Crne Gore u ovim oblastima.

“Široki konsenzum među političkim partijama u Crnoj Gori o evropskim integracijama i ključne reforme koje se odnose na EU, su važna i dragocjena prednost” istako je Rompej.

Bitna reforma javne uprave

Kako se dodaje u saopštenju, Rompej je kazao da je sa Vujanovićem razgovarao o važnosti reforme javne uprave, kako bi se unapredila njena tranparentnost i efikasnost.

“To je ključno kako bi se obezbijedilo povjerenje građana u državne institucije. Takođe smo razgovarali o slobodi medija i složili se da prijetnje i napadi na novinare treba da budu u potpunosti istražene”, rekao je Van Rompej.

On je kazao da je ova godina važna za proces proširenja na Balkanu.

Vujanović je kazao da je Van Rompeja obavijestio o napretku Crne Gore u oblasti evropskih integracija.

“Sada čekamo otvaranje poglavlja 23 i 24 i mislim da će to biti novi doprinos na našem evropskom putu. To će biti veoma značajno za Crnu Goru, kao i za zemlje regiona i predstavljaće novi podsticaj za njih i daće im novu dinamiku na evrospkom putu”, rekao je on.

Vujanović smatra da će to takođe biti značajno i za EU i poslati poruku da je proces proširenja aktuelan.

Bonus video: