IA: Odbor za prosvjetu da ponovo razmotri saslušanje Stijepovića

Iz IA su upitali poslanike koji su glasali protiv inicijative Srđana Perića što je još potrebno da bi se zainteresovali za rad potrošačke jedinice nad kojom sprovode nadzor
1 komentar(a)
Srđan Perić, Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Srđan Perić, Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.10.2013. 18:31h

Institut Alternativa (IA) pozvao je članove skupštinskog Odbora za prosvjetu da ponovo razmotre inicijativu za održavanje kontrolnog saslušanja ministra prosvjete, Slavoljuba Stijepovića zbog nalaza Državne revizorske institucije (DRI) o finansijskom izvještaju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za prošlu godinu.

Iz Alternative su podsjetili da Odbor nije podržao inicijativu poslanika Pozitivne Crne Gore Srđana Perića da se održi kontrolno saslušanje Stijepovića u svijetlu nalaza iz Izvještaja DRI o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Zavoda za prošlu godinu.

U Institutu Alternativa smatraju da izvještaj DRI o reviziji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva sadrži neke od najozbiljnijih kritika i nalaza koje je neki subjekat revizije zavrijedio u dosadašnjem radu te institucije

“Odbijanje inicijative Pozitivne smatramo poraznim po Skupštinu i pozivamo poslanike Odbora za za prosvjetu, nauku, kulturu i sport da pitanje vrate na dnevni red i pozovu na odgovornost one koji su doveli do nepoštovanja zakona i materijalno značajnih grešaka u radu ustanove nad kojom vrše nadzor”, naveli su iz IA.

Oni su kazali da izvještaj DRI o reviziji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva sadrži neke od najozbiljnijih kritika i nalaza koje je neki subjekat revizije zavrijedio u dosadašnjem radu te institucije.

“Zahvaljujući Izvještaju DRI, saznali smo da u Zavodu postoje materijalno značajne greške finansijskom poslovanju, uključujući činjenicu da je više od tri miliona eura pogrešno prikazano u finansijskom iskazu za 2012. godinu”, kaže se u saopštenju.

Takođe, navode iz IA, DRI je otkrila da Zavod u svom radu na materijalno značajan način krši brojne zakone i interne akte, uključujući Zakone o javnim nabavkama, o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru kao i Zakon o radu.

“Neekonomično poslovanje Zavoda dovelo je prema procjenama DRI do gubitka od više od pola milona eura, a samo u oblasti javnih nabavki registrovane su nepravilnosti u iznosu većem od 850 hiljada eura”, dodaje se u saopštenju.

Sve to, smatraju u IA, navelo je DRI da izrazi uslovno mišljenje na finansijski izvještaj Zavoda i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima i ekonomičnost poslovanja.

“Ipak, pored svih činjenica, većina u Odboru za za prosvjetu, nauku, kulturu i sport ocijenila je nepotrebnim saslušanje predstavnika nadležnog minstarstva o ovom pitanju i odbila inicijativu za kontrolnim saslušanjem”, kaže se u saopštenju.

Iz IA su upitali poslanike koji su glasali protiv Perićeve inicijative što je još potrebno da bi se zainteresovali za rad potrošačke jedinice nad kojom sprovode nadzor od oštrih ocjena i problema koje je registrovala DRI.

“Takođe, pitamo ko će se pozabaviti ovom materijom ako je nadležni Odbor Skupštine ne smatra vrijednom predmeta kontrolnog saslušanja”, kazali su iz Instituta.

Oni smatraju da skupštinski Odbori već predugo imaju praksu ignorisanja izvještaja o reviziji subjekata nad kojima vrše nadzor, “zbog čega je parlamentarni nadzor budžeta nerazvijen i u nekim slučajeva, nepostojeć”.

“Osim Odbora za bezbjednost i odbranu i matičnog Odbora za ekonomiju finansije i budžet, nijedan drugi odbor se nije na posebnoj sjednici bavio nekim izvještajem DRI”,kaže se u saopštenju.

Ta praksa, smatraju iz IA, mora prestati i skupštinski Odbori moraju koristiti rad DRI kao alat za vršenje parlamentarne kontrole budžeta.

“Ako se izvještaji DRI ne čitaju i koriste od strane poslanika i predstavnika drugih kontrolnih institucija, od njih neće biti mnogo koristi”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: