Bivši konzul SAD u Podgorici dolazi na mjesto Rikera

Hojt Ji u Crnu Goru nije slučajno došao, nego je karijeru na Balkanu počeo u vrijeme raspada SFRJ
294 pregleda 3 komentar(a)
Brajan Hojt Ji, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brajan Hojt Ji, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.09.2013. 13:54h

Bivši konzul Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Hojt Brajan Ji od 1. oktobra prelazi na funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, saznaju “Vijesti nedjeljom”.

Ta informacija je potvrđena iz ambasade SAD u Podgorici odakle je pojašnjeno da Hojt Ji nasljeđuje dosadašnjeg funkcionera Filipa Rikera, u okviru “redovne smjene” dužnosti. Riker je na toj visokoj poziciji bio od 2011. godine.

Hojt Ji je u Crnu Goru došao 2002. godine sa zadatkom da otvori američki konzulat, što je bio singal naklonosti Bijele kuće prema manjoj članici Državne zajednice SCG.

U Crnoj Gori je na poziciji konzula ostao do 2005. godine i ostao upamćen kao umjeren diplomata koji je aktivno podržavao razvoj civilnog društva.

Hojt Ji u Crnu Goru nije slučajno došao, nego je karijeru na Balkanu počeo još u vrijeme raspada bivše SFRJ. Bio je specijalni saradnik ambasadora SAD Čarlsa Redmana i učestvovao u diplomatskom posredovanju između zaraćenih Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, što je kasnije rezultiralo Vašingtonskim sporazum iz 1994. godine. U američkoj diplomatiji se službovanje na kriznim područjima posebno vrednuje kao preporuka za napredovanje.

Hojt Ji bio je i zamjenik šefa kabineta generalnog sekretara NATO Havijera Solane. Od 1996. do1999. godine pomogao je u praćenju primjene Dejtonskog sporazuma od strane NATO/SFOR snaga. Bio je neposredno uključen u planiranje i diplomatsku akciju za vrijeme napada Alijanse na Kosovo 1999. godine.

Od 1999. do 2001. Hojt ji je direktor za politku prema Evropi u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i jedna od važnih ličnosti Bijele Kuće za politiku prema NATO i EU.

Nakon Podgorice, radio kao generalni konzul u Grčkoj, u Solunu. Od 2010. godine je bio zamjenik šefa misije u Hrvatskoj. Zanimljivo je da u internom biltenu ambasade SAD u Zagrebu Hojt Jiu kolege žele sreću na novoj funkciji zamjenika Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Vijestima nedjeljom je rečeno iz diplomatskih krugova da je bilo spekulacija i glasina da će Hojt Ji raditi u BiH, ali da se već neko vrijeme znalo da će zamijeniti Rikera.

Bonus video: