DPS dužan za struju, a gradi zgradu i ima pola milona u banci

Po izvještaju DRI, imovina vladajuće partije procijenjena na oko 2,4 miliona eura
92 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 08:00h

Demokratska partija socijalista (DPS) je posljednjeg dana 2012. godine na tri bankovna računa u Sosijete ženeralu imala ukupno preko pola miliona eura, a istog dana je dugovala preko 353 hiljade eura.

To je pokazala revizija godišnjih finansijskih izvještaja za prošlu godinu, kada su održani parlamentarni izbori, a koju je uradila Državna revizorska institucija (DRI).

DRI je u izvještajima koji su objavljeni na sajtu ove institucije dala pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje DPS-a, Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore, dok je Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) i Novoj srpskoj demokratije dala uslovno mišljenje jer je utvrdila određene nepravilnosti i propuste u poslovanju.

U izvještaju, koji je potpisao rukovodilac Kolegijuma DRI-a Dragiša Pešić, navodi se da vladajuća partija najveće obaveze u iznosu od preko 327 hiljada ima prema dobavljačima i primljenim avansima.

Od toga se skoro 247,5 hiljada odnosi na naknade za gradsko-građevinsko zemljište, skoro devet hiljada za struju, deset hiljada za telefon, skoro 2.400 za usluge štampe, kao i obaveze prema Upravi za nekretnine, za kancelarijski i drugi materijal koje iznose preko 51 hiljadu eura.

Ova partija je, kako navodi DRI, u 2012. godini ostvarila ukupne prihode u iznosu od dva miliona i 884 hiljade, od toga je iz budžeta Crne Gore dobila milion i 747 hiljada, iz budžeta lokalnih samouprava preko 704 hiljade, od priloga 202,7, a od članarina 202,8 hiljade eura.

Ukupni rashodi DPS-a su iznosili dva miliona i 880 hiljada, od toga su rashodi za nabavku sredstava iznosili preko 400 hiljada, rashodi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi preko milion i 47 hiljada. DRI je utvrdila da dobit iskazana kao višak prihoda nad rashodima iznosi tri hiljade i 678 eura.

DPS, prema podacima iz izvještaja, ima stalnu imovinu (zemljište, građevinski objekti, oprema i osnovna sredstva u pripremi) u iznosu od preko milion i 353 hiljada eura i obrtnu imovinu (potraživanja, kratkoročni finansijski plasmani i gotovina na računima i u blagajni) u iznosu od 929 hiljada. Ukupna vrijednost imovine DPS-a prvog dana 2012. godine iznosila je preko dva miliona i 271 hiljadu eura, dok je tokom prošle godine uvećana za skoro 166 hiljada, najvećim dijelom zbog povećanja vrijednosti građevinskog objekta.

DRI navodi da se građevinsko zemljište DPS-a u iznosu od preko 903 hiljhade eura odnosi na zemljište površine 1.203 metara kvadratnih u Beogradskoj ulici koje je namijenjeno za gradnju poslovne zgrade DPS-a. Novi objekat vladajuće partije nalaziće se u komšiluku lidera DPS-a Mila Đukanovića i sjedišta brojnih ambasada.

“Građevinski objekti iskazani su u iznosu od 109 hiljada eura, a odnose se na poslovne prostore u Bijelom Polju površine 144 metara kvadratnih, poslovni prostor u Beranama površine 148 metara kvadratnih, poslovni prostor u Danilovgradu površine 101 metar kvadratni i objekat u Andrijevici površine 55 m2”, navode oni.

Revizijom je utvrđeno i da je za naknade partijskim aktivistima (dnevnica, vaučera i goriva) isplaćeno 94,5 hiljada, po osnovu pomoći (liječenje, otpremnine, naknade za 8. mart, pomoć za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda) isplaćen je iznos od preko 19,5 hiljada, za troškove smještaja na službenom putu oko 13,7 hiljada, a za prevoza na službenom putu oko 26 hiljada i za dnevnice skoro 27 hiljada.

Revizijom je utvrđeno i da je za naknade partijskim aktivistima (dnevnica, vaučera i goriva) isplaćeno 94,5 hiljada

DRI je utvrdio i da su troškovi iz ranijeg perioda iskazani u poslovnim knjigama partije i da iznose 18 hiljada eura. “Revizijom je utvrđeno da se navedeni troškovi odnose na plaćene obaveze iz prethodne godine za utrošenu električnu energiju i plaćanje je izvršeno Elektroprivredi shodno zaključenom Ugovoru sa Elektroprivredom CG (br. 06/82 od 01. 02. 2012. godine) o reprogramu duga”, stoji u izvještaju.

DRI je utvrdio da Pozitivna nije vršila popis imovine, pa je toj partiji preporučila da na kraju godine radi redovni godišnji popis stalne, obratne imovine i obaveza i da izvrši usaglašavnje popisom utvrđenog stanja sa knjigovodstvenim stanjem. Stanje na računu ove partije posljednjeg dana 2012. bilo je četiri hiljade i 600, prihodovala je ranije preko 215 hiljada eura, a rashodovala 305 hiljada.

Pozitivna ima dugove od 106 hiljada eura koji se odnose na obaveze prema dobavljačima, u najvećem dijelu za marketinške usluge, 43 hiljade, za kredite 62 hiljade, kao i kratkoročne obaveze od hiljadu i 150 eura.

Prema podacima sa sajta DRI-a, SDP je, 2012. ostvario prihode u iznosu od 537 hiljada, od toga je 311 iz budžeta države, 144 iz budžeta lokalnih samouprava, preko 39 hiljada od finansiranja poslaničkih klubova, 30 hiljada od članarina i preko 11,5 hiljada ostalih prihoda..

S druge strane, ova partija je prošle godine imala rashode u iznosi od skoro 516 hiljada eura.

Mandić volontere platio 60 hiljada

DRI je pojasnio da je Nova uslovno ocijenjena jer u poslovnim knjigama za 2012. godini nije obezbjeđivala analitičke evidencije (osnovnih sredstava, obaveza i potraživanja, niti je popisala imovinu i obaveze u skladu sa poslovnikom.

Partija Andrije Mandića je, kako se navodi u izvještaju, dio troškova (oko 11 hiljada eura) i dio prihoda (oko osam hiljada) iz izborne kampanje u poslovnim knjigama prikazala kao prihode i troškove iz redovnog poslovanja. Takođe, mimo ranijih preporuka, gotovinski je iz blagajni GO isplatila oko 151 hiljada, iz blagajne OO je isplatila 141 hiljadu, a iz blagajne grupe građana - Milan Knežević preko sedam hiljada.

“Partija u 2012. godini nije u potpunosti realizovala preporuku koja se odnosi na obračun i plaćanje poreza na isplaćene zakupnine fizičkim licima, ni obračun poreza i doprinosa na bruto zarade isplaćene licima angažovanim u Poslaničkom klubu Nove”, navodi DRI i dodaje da je ova stranka u 2013. godini obračunala porez na navedene naknade i dostavila ga DRI, ali nije izmirila poreske obaveze.

Revizijom je utvrđeno da su ukupni depoziti Nove na bankovnim računima prvog dana 2012. prema podacima iz poslovnih knjiga bili preko devet hiljada eura, a prema izvodima iz banke depozit iznosi oko osam hiljada i 100. DRI je utvrdio i da zbog pogrešno evidentiranih početnih stanja pojavila razlika od hiljadu eura.

Prihodi Nove prošle godine iznosili su 793 hiljade, rashodi 951 hiljadu, a finansijski rezultat, odnosno gubitak preko 157 hiljada

Prihodi Nove prošle godine iznosili su 793 hiljade, rashodi 951 hiljadu, a finansijski rezultat, odnosno gubitak preko 157 hiljada. DRI je, između ostalog, utvrdio da je Nova 60 hiljada eura potrošila za nadoknade volonterima i 20 hiljada za službena putovanja u zemlji i inostranstvu.

SNP u gubitku 52 hiljade

U reviziji poslovanja SNP-a, DRI je utvrdila da ta partija nije ugovorom o radu utvrdila koeficijente za obračun zarada zaposlenih, nije hronološki evidentirala poslovne promjene, naročito u dijelu koji se odnosi na opštinske odbore niti je pravilno klasifikovala i evidentirala dio troškova na odgovarajuća konta shodno pravilniku. DRI navodi da nije u potpunosti realizovala preporuku koja se odnosi na pravdanje gotovinski isplaćenih troškova jer je u 2012. godini dio gotovinski isplaćenih troškova iz blagajne OO (oko 17 hiljada) pravdala neadekvatnom dokumentacijom.

Revizijom je utvrđeno da je SNP posljednjeg dana 2012. godine na bankovnim računima, prema poslovnim knjigama, imala preko 44 hiljade eura, dok je uvidom u bankovnim izvodima imala preko 41 hiljadu eura.

“Razlika od dvije hiljade i 356 eura odnosi se na evidentirani depozit na deviznom računu za koji državnom revizoru nije prezentiran dokaz tj. bančin izvod”, navodi se u izvještaju. Obaveze SNP-a 31. decembra 2012. iznosile su 243 hiljade eura, a odnose se na zarade (46,5 hiljada), kratkoročne kredite (36,9), obaveze prema dobavljačima (12 hiljada), obaveze po osnovu nabavke vozila na lizing (11,6) i pasivna vremenska razgraničenja (nenaplaćeni prihodi) u iznosu od 136 hiljada.

SNP je 2012. prihodovala milion i 40 hiljada eura, a na rashode je potrošeno milion i 92 hiljada. Ova partije je imala i finansijski gubitak u iznosu od 52 hiljade eura.

Galerija

Bonus video: