Bošnjacima potrebna nova stranka

„Ideja postoji. Čini se i potreba postoji. Ja u ovom trenutku ipak ne mogu dati potvrdan odgovor. Kažu da je jutro pametnije od večeri. Vidjećemo”
94 pregleda 31 komentar(a)
Muamer Zukorlić, Hazbija Kalač, Foto: Jadranka Ćetković
Muamer Zukorlić, Hazbija Kalač, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 21.08.2013. 07:04h

Bivši potpredsjednik Bošnjačke stranke Hazbija Kalač indirektno je potvrdio da se radi na formiranju nove bošnjačke stranke u Crnoj Gori pod imenom Bošnjačka kulturna zajednica.

„Ideja postoji. Čini se i potreba postoji. Ja u ovom trenutku ipak ne mogu dati potvrdan odgovor. Kažu da je jutro pametnije od večeri. Vidjećemo”, kazao je Kalač “Vijestima”.

Formiranje nove manjinske stranke moglo bi uticati na rejting Bošnjačke stranke (BS) koja bi dobila prvu ozbiljniju kionkurenciju s obzirom na to da je Kalač jedan od idejnih tvoraca i nekadašnji potpredsjednik te parlamentarne partije.

Kalač je aktuelni predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore. To je nevladina organizacija koja se bavi kulturnim sadržajem Bošnjaka. Slična organizacija postoji i u Novom Pazaru, a na čelu se nalazi muftija Muamer Zukorlić sa kojim je Kalač u dobrom odnosima.

Partija pod imenom Bošnjačka kulturna zajednica postoji i u Srbiji i smatra se veoma bliskom sa Zukorlićem. Mediji su ranije objavili da je krajem prošle sedmice održan sastanak na kojem je odlučeno da se krene u proceduru formiranja nove stranke koja najvjerovatnije neće učestvovati na jesenjim lokalnim izborima u Petnjici, već će se fokusirati na lokalne izbore koji se na proljeće održavaju u Rožajama, Plavu, Bijelom Polju i Baru.

Kalač je poslije prošlogodišnjih oktobarskih izbora ocijenio da BS nije imala adekvatnog političkog protivnika, te da su “političke prilike u CG takve kakve jesu i da imaju vrlo poražavajuće posljedice za bošnjački narod”. On je kazao da je “na djelu jednom u prošlosti već viđeno i oprobano 'preživljavanje uz režim' koje je bošnjački narod već mnogo puta dovelo pod nož”.

Bonus video: