Danilović: Istorijska šansa za smjenu Đukanovića

U DF-u svako može sačuvati političku autonomnost. Ako SNP i Pozitivna ne mogu ući unutra, predlažem da razmislimo o demokratskoj slozi, o ujedinjenoj opoziciji
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 08:28h

Šef kluba poslanika Demokratskog fronta DF Goran Danilović ocijenio da nesporazumi i optužbe Nebojše Medojevića na račun Aleksandra Vučića i Ivice Dačića nijesu nesporazumi DF-a sa rukovodstvom Srbije, i da će i Dačić i Vučić "već sjutra biti spremni da prihvate intenzivnu saradnju sa novom vlašću u Crnoj Gori".

On je, u intervjuu “Vijestima” kazao da su predstojeći lokalni izbori velika šansa za opoziciju, za koju je, po njegovom mišljenju, najbolje da nastupi ujedinjena na čelu sa Miodragom Lekićem.

  • Funkcioner DF Nebojša Medojević tvrdi da su čelnici Vlade Srbije Aleksandar Vučić i Ivica Dačić pod uticajem balkanske kriminalne konfederacije koju vodi Darko Šarić. Kako u ostatku Fronta gledaju na te optužbe?

U DF-u i njegovom rukovodstvu postoji sloboda da se u lično ime saopštavaju ocjene i pretpostavke. Naravno, kada to činimo ne pozivamo se na DF. Naša organizacija je dovoljno specifična da od početka ljudi to razumiju. Nesporazum kolege Medojevića i njegovi stavovi na račun rukovodstva SNS-a nijesu nesporazumi DF-a sa rukovodstvom Srbije niti optužbe Nove na Vučićev račun. Medojević, uostalom, to nigdje nije ni kazao.

U našim programskim načelima upisan je poseban odnos sa regionom i najprisnija politička komunikacija sa Srbijom. U Srbiji su izbori slobodni i njihovi rezultati opšteprihvaćeni. Dok je tako, DF poštuje i činjenicu većinske i manjinske politike - i vlast i opoziciju. Građani Srbije biraju one koji će da ih vode. Nova će ispoštovati korektne i od ranije uspostavljene prijateljske odnose sa čelnicima SNS-a. Vjerujemo da će i Vučić i premijer Dačić već sjutra biti spremni da prihvate intenzivnu saradnju sa novom vlašću u Crnoj Gori. Uvažavanje činjenica je preduslov dobrih odnosa.

  • Iz DF-a je bilo poziva da se na eventualnim vanrednim izborima opozicija ujedini oko Miodraga Lekića i vašeg političkog saveza. Mislite li da je to realno, s obzirom na to da se već tumači kao poziv na utapanje opozicionih partija u Front?

Predstojeći lokalni izbori su šansa za opoziciju. Grubo rečeno, možda i posljednja, ali velika. DF je brend, ali nismo samozaljubljeni. Na predsjedničkim izborima nije pobijedio DF nego Miodrag Lekić, i ako ima pameti ponovo ćemo se okupiti. Kažem DF je brend i u njemu svako može sačuvati političku autonomnost, ipak, ako drugima zvuči kao tuđa kuća, lično bih volio da to ne bude prepreka jedinstvenom nastupanju. Ako SNP i Pozitivna ne mogu ući unutra, predlažem da razmislimo o Demokratskoj slozi, o ujedinjenoj opoziciji.

Naša eventualno ujedinjena lista s imenom Miodraga Lekića ima istorijsku šansu. Ne mora, dakle, DF biti krov svima ali pamet nalaže da poslušamo građane i budemo zajedno. Ako je Lekić prije nekoliko mjeseci dobio podršku svih nas, samo loše kombinacije i uobraženost mogu da pokvare dogovor. Obavezni smo da i dalje branimo njegovu i zajedničku pobjedu sa predsjedničkih izbora koju su nam otele korumpirane institucije. Nema, dakle, odustajanja. Naravno, DF ne može ni u kakvom udruživanju izgubiti snagu i uvijek će nastupati jedinstveno. Ne bude li dovoljno mudrosti, DF će i u samostalnim nastupima na lokalnim izborima zabilježiti najbolje rezultate. Mi možemo biti samo jači ali nije to svrha.

  • Očekujete li da nesuglasice u vladajućoj koaliciji izazovu vanredne izbore na jesen?

Ovo sada liči na principijelnu svađu u izvršnoj vlasti. Građani su spremni za izbore. Svađa je potpuno politička - o ekonomskoj budućnosti. Takve svađe i izbori koje izazovu su poželjne i kreativne. Do sada su dominantne bile one o prošlosti. Ne vidim kako mogu da se "pomire" a da jedna od partija, SDP ili DPS, ne pretrpi nokaut od kojega se nikada ne bi oporavila. Kratkoročno, možda ih interes opet složi ali onda će obje partije biti trajno potrošene. DF-u odgovara i takav razvoj situacije jer kako god urade vanrednih izbora će biti - možda mogu da ih prolongiraju ali na vlastitu štetu. Biće ih, vjerujem, sa novim pravilima i novousvojenom izbornom regulativom.

Đukanović neće biti Eliot Nes

  • Nakon usvajanja izmjena Ustava, koliko je realno da Crna Gora otvori poglavlja 23 i 24 do kraja godine?

Crna Gora je dobra u teoriji - da prilagodimo i promijenimo Ustav i zakone, usvojimo strategije, agende, mape puta. Sve je to divno ali varljivo. Ova Vlada nema rezultata. Nedostaje praksa. Varaju građane, Brisel i sami sebe. U varanju sebe, naravno, i uživaju. Đukanović u nedogled oteže i odlaže borbu sa sobom i svojim okruženjem. Poglavlja 23 i 24 su politička autobiografija premijera. Nakon svega što je bio sigurno neće postati Eliot Nes. Možda ova Vlada i otvori ta poglavlja ali samo druga i posve drugačija će ih zatvoriti.

Galerija

Bonus video: