SNP upozorila Vladu: Imate još desetak dana da Skupštini predložite 4 zakona

Kaluđerović je podsjetio je da je Vlada dužna da preloži zakone o Sudskom savjetu, o sudovima, o državnom tuzilaštvu i o Ustavnom sudu
5 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2013. 14:05h

Socijalistička narodna partija (SNP) upozorila je Vladu Crne Gore da za desetak dana ističe rok u kojem je ta institucija dužna da, zbog obaveze usklađivanja sa usvojenim Amandmanima na Ustav, predloži Skupštini četiri zakona.

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović podsjetio je da je Vlada dužna da preloži zakone o Sudskom savjetu, o sudovima, o državnom tuzilaštvu i o Ustavnom sudu.

“Ustavnim zakonom za sprovođenje Amandmana na Ustav koji je, istovremeno sa Amandmanima, usvojen i proglašen 31. jula, precizirano je da će se navedena četiri zakona uskladiti sa Amandmanima u roku od 45 dana od stupanja na snagu Ustavnog zakona. Taj rok ističe 14.septembra”, pojasnio je Kaluđerović.

Kaluđerović je naveo da je Vlada dužna da zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine na kojem bi se odlučivalo o donošenju četiri zakona podnese najkasnije do 30. avgusta, jer je parlament tokom avgusta i septembra van redovnog zasijedanja.

On je kazao da se “ne smije niti primisliti” da se ti rokovi ne poštuju, navodeći da ih na to obavezuje princip ustavnosti i zakonitosti.

Kaluđerović je kazao da se vlast, koju personifikuje premijer Milo Đukanović, s razlogom plaši nužnih reformi u oblasti sudstva i tuzilaštva, strahujući za, kako je naveo, svoje lične pozicije

“Na poštovanje tih rokova dodatno obavezuje i činjenica da Crna Gora već više mjeseci nema legalno izabrane ni predsjednika Vrhovnog suda, ni Vrhovnog drzavnog tužioca”, upozorio je Kaluđerović.

On smatra da je sadašnji sastav Ustavnog suda načinom rada, kao i “skandaloznim” komentarima pojedinaca iz sastava tog suda povodom usvojenih ustavnih promjena, u javnosti izgubio svaki kredibilitet.

“Usklađivanje navedena četiri zakona sa usvojenim Amandmanima na Ustav, čini pretpostavku da se nakon tog procesa, pokrene postupak za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, Vrhovnog drzavnog tužioca i svih sedam sudija Ustavnog suda”, rekao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, Vladino eventualno nepoštovanje da do 30. avgusta podnese zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine, na kojem bi se odlučivalo o usvajanju četiri zakona predstavljalo bi, kako je naveo, jasno deklarisanje volje vlasti da želi da odloži početak nužnih reformi u oblasti pravosuđa.

Kaluđerović je kazao da se vlast, koju personifikuje premijer Milo Đukanović, s razlogom plaši nužnih reformi u oblasti sudstva i tuzilaštva, strahujući za, kako je naveo, svoje lične pozicije.

“Ali smo uvjereni da je društvena svijest u Crnoj Gori o nužnim kadrovskim i drugim reformama u ovim sferama društvenog zivota toliko sazrela i toliko jaka, da je više niko, pa ni Đukanovićeva samovolja, ne može zaustaviti”, poručio je on.

Kaluđerović je ukazao na činjenicu da u javnosti nema nikakvih informacija o aktivnostima Ministarstva pravde i Vlade u vezi sa radom na pripremi predloga četiri zakona.

“Ta činjenica je kod nas je izazvala osjećaj obaveze i odgovornosti da blagovremeno upozorimo Vladu da joj ne padne na pamet da se bavi protivustavnim kalkulacijama kako bi što duže zadrzala stanje status kvo u pravosuđu”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: