PODRŽAVA INICIJATIVU TRI MORA

Junker: Ako zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice EU, rizikujemo povratak u 90-te, to je pitanje rata ili mira

Junker je rekao da će učniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenački predsjednik početkom juna u Ljubljani
2737 pregleda 7 komentar(a)
Junker, Foto: Reuters
Junker, Foto: Reuters

Zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji (EU), poručio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, navodeći da u suprotnom postoji rizik od povratka u 90-te godine prošlog vijeka.

"Ako te zemlje ne postanu članice EU, rizikujemo povratak u 90-te. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je Junker u Briselu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom, sa kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

Junker je dodao da će učniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenački predsjednik početkom juna u Ljubljani.

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", rekao je Junker koji je, prenosi Hina.

Pahor je zahvalio Junkeru na podršci inicijativi, i najavio da će pozvati i njemačkog predsjednika na samit. Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, za koju je rekao da je slučaj "sui generis" i da prema njoj treba biti "suptilan".

To, kako je naveo, ne znači da joj treba popuštati po pitanju ispunjavaja kriterijuma za evrpske integracije. Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja EU- Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju, podsjeća Hina.

Preporučujemo za Vas