Anketni odbor će ponuditi tužilaštvu dokumentaciju za aferu "Snimak"

Anketni odbor za aferu „Snimak” ponudiće tužilaštvu dokumentaciju o zloupotrebama državnih resursa
56 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2013. 15:11h

Anketni odbor za aferu “Snimak” tražiće utvrđivanje odgovornosti funkcionera, koje je imenovala Vlada, a koji su tokom izborne kampanje nezakonito zapošljavali na osnovu partijske pripadnosti, saznaju “Vijesti”. U predlogu izvještaja koji je dostavljen članovima obora, a koji su uradili predsjednik Koča Pavlović i pravni savjetnik odbora Veselin Radulović, predlaže se da se kompletna dokumentacija tog skupštinskog tijela dostavi Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) kako bi utvrdilo da li postoje sumnje u činjenje krivičnih dijela.

“Tražimo da se Tužilaštvu dostave izjave svih lica koja su saslušana pred Anketnim odborom kako bi Tužilaštvo iste uporedilo sa sadržajem snimaka sa sjednica DPS-a i kako bi na osnovu toga zaključilo da li u radnjama ovih lica ima elemenata krivičnog djela davanje lažnog iskaza, te kako bi navode tih lica koristilo u postupku koji je Tužilaštvo pokrenulo”, navodi se u predlogu zaključaka koji su dostavili Pavlović i Radulović, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

U izvještaju se konstatuje da su državne institucije tokom izborne kampanje nezakonito zapošljavale pripravnike na osnovu partijske pripadnosti, a funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) su to ohrabrivali. Najjača parlamentarna stranka, kako se navodi, pokušavala je da opstruira istragu zloupotreba državnih resursa, a u tome su joj pomagali čelnici većine državnih institucija koji poslanicima nijesu dostavljali potrebne informacije.

U izvještaju koji je dostavljen članovima odbora, a u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da su državne institucije ignorisale zahtjeve tog skupštinskog tijela za dostavljanjem potrebne dokumentacije i tako direktno opstruirale istragu. Na zahtjeve odbora da im se dostave informacije, kako se navodi, odgovorilo je samo 30 odsto institucija.

“U pogledu saradnje institucija i pravnih lica pod kontrolom države i lokalnih uprava, sa jedne strane, i Anketnog odbora sa druge strane - može se konstatovati visok stepen nepoštovanja koji su pokazale prema Skupštini Crne Gore, i visok stepen njihovog neuvažavanja prava poslanika na ostvarivanje parlamentarnog nadzora. Temeljni uzročnik neodgovornog odnosa treba tražiti u nepostojanju bilo kakvih kaznenih odredbi za one koji prekrše obavezu da odboru i njegovim članovima ustupe tražene informacije ili dokumenta”, navodi se u izvještaju.

Zbog toga se u predloženim zaključcima zahtjeva pokretanje postupka protiv funkcionera koji su ignorisali zahtjeve parlamenta, prije svega ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, koji nije želio da dostavi podatke bez odluke Anketnog odbora. U izvještaju se konstatuje da je od 596 zahtjeva za dostavljanje informacija, čak 228 ostalo bez ikakvog odgovora dok je sa 164 adrese tražena odluka Anketnog odbora za dostavljanje podataka. Potrebne informacije dalo je 98 institucija, djelimične 12 dok je 17 odgovorilo da nijesu nadležni.

Pozivajući se na podatke koje su dobili od državnih institucija, u izvještaju se navodi da su tokom izborne kampanje zabilježena brojna nezakonita zapošljavanja. Kao primjeri se navode ministarstva nauke i poljoprivrede, Vladin resor za informaciono društvo i telekomunikacije, državni list Pobjeda, Vrhovni i Ustavni sud, Fond za zdravstvo, MONSTAT, Investiciono razvojni fond, kao i privatna firma “Dekra”.

Zloupotrebe su, kako se navodi, uglavnom sprovođene kroz nezakonite ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova, uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora, kao i ugovore na određeno vrijeme.

Zloupotrebe su, kako se navodi, uglavnom sprovođene kroz nezakonite ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova

“I pored svih pomenutih i drugih opstrukcija, opšta je ocjena stručne i laičke javnosti da je Anketni odbor svojim radom doprinio da se do kraja ogoli protivzakonita partijska praksa DPS-a - praksa koja je predstavljala ideološku matricu za zloupotrebu državnih resursa u predizborne svrhe, i koja je bila osnov za diskriminaciju značajnog dijela crnogorske populacije po političkoj osnovi”, navodi se u izvještaju.

Mugoša uvrijedio poslanike nudeći pomoć

U izvještaju se navodi da je pred anketnim odborom saslušano 17 funkcionera DPS-a, te da većina nije pružila tražene informacije. Saslušani funkcioneri su, kako se navodi, uglavnom izbjegavali direktne odgovore ili su “lažno tumačili svoje izjave sa sjednica stranačkih organa”.

“Njihova svjedočenja su bila puna neistina, od kojih su neke bile brutalne, i uvredljive za cjelokupnu javnost. To nezakonito ponašanje može se objasniti prostim činjenicama – da ne postoje nikakve propisane sankcije za nepoštovanje poslanika i za lažno svjedočenje pred Anketnim odborom, sa jedne strane, i da ne postoji politička volja koja će omogućiti dosljedno poštovanje zakona koji uređuju pitanje zapošljavanja u državnoj administraciji”, navodi se u tom dokumentu, uz poziv na hitne izmjene Zakona o parlamentarnoj istrazi, čime bi se obezbijedile sankcije za lažno svjedočenje.

“Posebno je uvredljiv nastup gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, koji je pred odbor došao u pratnji svoga saradnika, kliničkog psihijatra i stručnjaka za narkomaniju, sa tvrdnjom da ga je doveo jer je Anketnom odboru i Skupštini potrebna stručna medicinska pomoć”.

Galerija

Bonus video: