Sjednica SO Herceg Novi prekinuta, Bigović: Ni SDP nije stao uz DPS

Većina nije prihvatila predloženi dnevni red opozicije, pa vanredna sjednica nije održana
61 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 19:25h

Vanredna sjednica Skupštine opštine Herceg Novi sa jednom tačkom - aktuelno stanje u gradu na početku turističke sezone sa predlogom zaključaka, nije održana jer parlamentarna većina nije prihvatila predloženi dnevni red.

Andrija Radman (DPS), čija partija je tražila vanredno zasjedanje, pozivajući se na Poslovnik i Statut, bio je izričit da se na sjednici odbornici ne izjašnjavaju o unaprijed utvrđenom dnevnom redu, već da se raspravi o toj tački odmah pristupi.

TV Vijesti, Nebojša Mandić

Predsjednica SO Danijela Đurović je, takođe se pozivajući na Pravilnik i Statut, ali i na dosadašnju praksu, istakla da se dnevni red mora utvrditi na samoj sjednici.

Nakon toga su, prvo koalicija na vlasti - SNP, Nova, PzP i Srpska lista, a potom i predstavnici opozicionog DPS-a, održali konferencije za novinare.

Predsjednik odborničkog kluba SNP-a Obrad Gojković ocijenio je da su materijali koje je Klub odbornika DPS-a dostavio na skupštinsko razmatranje “nekvalitetno pripremljeni i da je riječ o političkom pamfletu i pokušaju političkog poentiranja“.

“U predloženim zaključcima o turističkoj sezoni odbornici DPS-a su zaboravili da govore o hotelima kojih nema i firmama koje su privatizovane, prije svega 'Vektra Boki', što je jedan od bitnih uslova za funkcionisanje turističke sezone”, rekao je Gojković.

Istakao je i da je zbog nefunkcionisanja “Morskog dobra”, koje je kasno sklopilo ugovor sa zakupcima plaža, nastalo dosta štete.

Kritikovao je i rad inspektora iz Uprave za inspekcijske poslove, koji “ubiraju harač kako bi se punio državni budžet“ i na koji se svakodnevno žale ugostitelji, trgovci i drugi privrednici.

“Nema smisla pričati o pripremama već pripremljene turističke sezone“, rekao je Miloš Bigović (PzP) i dodao da odbornici SDP-a, takođe, nijesu podržali predlog o vanrednom skupštinskom zasjedanju, što, smatra on, govori da ni u opoziciji nijesu jedinstveni.

Mladen Rostović, potpredsjednik Opštine iz Srpske liste, tvrdi da, s obzirom na to da nema vanrednog stanja u gradu, nema potrebe ni za vanrednom skupštinom.

Prema njegovoj ocjeni, najbolji dokaz za to je, što ni “istaknuti član DPS-a i ugledni turistički radnik“, nije prisustvovao jučerašnjoj sjednici na kojoj je trebalo da se raspravlja o turističkoj sezoni.

“Još u decembru prošle godine SO je usvojila budžet i plan i program mjera za pripremu turističke sezone 2013. i o tome raspravljala u maju, što je najbolji dokaz da se lokalna vlast odgovorno ponijela prema toj temi“, poručila je Danijela Đurović (SNP).

Predsjednik Opštine Dejan Mandić (SNP) istakao je da lokalna vlast tokom cijele godine radi na pripremi turističke sezone i da sada ima “kontrolu nad funkcionisanjem grada u špicu sezone“.

On je naveo da su, na osnovu zamjerki turista evidentiranih u prošlogodišnjoj anketi koju radi TO grada, ove godine eliminisali i smanjili probleme glasne muzike, nelegalne prodaje i rada dilera smještaja.

Najavio je i realizaciju velikih i ekskluzivnih turističkih kompleksa u Kumboru, na Luštici i u drugim dijelovma opštine, te ocijenio da je Herceg Novi grad sa perspektivom i da bi za tri godine mogao da ponovo zauzme prestižno mjesto koje je imao osamdesetih godina prošlog vijeka.

“Lokalna vlast nema sluha za probleme svog grada, ali ni snage da se suoči sa njima i zato kukavički bježe od tih tema. Nijesu se udostojili ni da raspravljamo o problemima, a kamoli da donosimo zaključke o tome“, konstatovao je predsjednik odborničkog kluba DPS-a Andrija Radman.

Radman

Ne zna, dodaje, “da li u lokalnoj vlasti imaju čulo sluha i mirisa, da li prolaze kroz grad da vide da je grad prljav, da nema vode, da je buka nesnošljiva, da cure fekalije i da ništa nije uređeno“.

“Bježe od problema, jer imaju probleme unutar koalicije i to im je prioritet sada. Ako o nečemu nećete da pričate znači da nemate argumenata, hrabrosti da se time bavite“, poručio je Radman.

Isti šablon za sve vlasti

„Deža vu, lokalna vlast u našoj opštini, koju već 13 godina predvodi SNP, ponaša se na isti način kao parlamentarna većina na državnom nivou. Kada im neka tema politički ne odgovara, oni jednostavno ne dozvole da se nađe na dnevnom redu i o njoj vodi rasprava.

To je klasično preglasavanje koje nema veze sa demokratijom i interesom građana i u tom dijelu su potrebne hitne izmjene Statuta i Poslovnika o radu skupštine”, ocijenio je Gojko Pejović, dobar poznavalac političkih prilika u Herceg Novom.

Galerija

Bonus video: