Vujanović: Zločin u Plavu i Gusinju tamna strana crnogorske istorije

Vujanović je kazao da je ubijeđen da svi u Crnoj Gori prepoznaju da su velika vrijednost Crne Gore multinacionalni i multivjerski sklad
197 pregleda 142 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.07.2013. 15:12h

Na području Plava i Gusinja prije vijek se dogodio stravičan zločin prema građanima islamske vjeroispovjesti, i to je svakako tamna strana crnogorske istorije, kazao je predsjednik Filip Vujanović.On je danas prisustvovao proslavi Dana Opštine Berane. Reis mešihata Islamske zajednice Rifat Fejzić pozvao je ranije Vujanovića da ne prisustvuje proslavi u Beranama, navodeći da se odluka o dodjeli nagrade Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918 preispita jer je, kako je ocijenio najveća nagrada beranske opštine otišla u ruke Udruženju čiji su pripadnici u tom periodu ubijali i nasilno pokrštavali islamsko stanovništvo na sjeveru. Vujanović je kazao da je ubijeđen da svi u Crnoj Gori prepoznaju da su velika vrijednost Crne Gore, uz antifašizam, i multinacionalni i multivjerski sklad. “U tom smislu želim da saopštim da je Crna Gora jasno iskazala da ono što se prije vijeka dogodilo na području Plava i Gusinja predstavlja stravičan zločin prema građanima koji su u tom vremenu živjeli na tom prostoru, a bili islamske vjeroispovijesti, koji su u tom vremenu u velikom broju i ubijeni i prognani i nasilno pokršteni”, kazao je on, odgovarajući na pitanje novinara. Vujanović je ocijenio da je to tamna strana crnogorske istorije “koja je u vremenu kraljevine Crne Gore označena takvom”. “Mi smo u svim decenijama nakon toga, uključivši i ovo što je ove godine bilo označavanje poštovanja žrtava i osude zločina iskazali odnos prema suočavanju sa prošlošću i pokazali da zločin ostaje zločin koji opominje, a da multinacionalni, multivjerski sklad predstavlja obavezu koja je dužnost svih nas”, kazao je Vujanović.On je dodao da mislim da je objašnjeno i u saopštenju žirija i u riječi predsjednika žirija šta je bio motiv dodjele nagrade Opštine Berane.“Ona ni u čemu nije imala ambiciju da na bilo koji način zločin drugačije tretira od zločina. I vjerujem da je to i Reis razumio”, kazao je Vujanović.

Povezivanje Berana i Kolašina - projekat vijekaOn je na proslavi Dana Opštine kazao da je značajna obnova petnjičke opštine, jer se, kako je naveo, završila velika obaveza da Bihorski kraj i Petnjica dobiju opštinu i da iskoriste ono što su dobri resursi tog područja.“Vujanović je iskazao očekivanje da će dijaspora imati snažan motiv za ulaganje i da će nova administracija Petnjice naći dobar način da stimuliše to ulaganje i dobre podsticajne mjere. Svu koji žive van Crne Gore a iz Bihorskog su kraja imaće dobar motiv da ulažu u svoj Bihor, da razvijaju te zaista sjajne potencijale prirode i mogućnost da svoj biznis imaju u tom prostoru”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta. On je naveo da je počeo projekat, “koji se i u Beranama i u Kolašinu naziva projektom vijeka”, a odnosi se na povezivanje ta dva grada.“ Izgradnja puta ide dobro i put između Berana i Podgorice će se skratiti za oko četrdeset kilometara. I ostali projekti koji su u oblasti infrastrukture imali su dobru dinamiku i želim da čestitam lokalnoj administraciji i predsjedniku na svemu što su uradili”, kazao je Vujanović.Na pitanje o aerodromu, on je rekao da smatra da se previše uključio “i previše pozitivnog rekao i da se od mene previše očekuje”.“Uradio što sam mogao dakle, animirao kod turskih partnera, kod Turske države, podrške tom projektu koji je veliki i vrijedan. Nije to samo projekat Berana, to je projekat koji je vezan i za opštine ovog prostora i za Bjelasicu i za Komove”, kazao je Vujanović.On je podsjetio da je dobijena podrška turske države, predsjednika Gula, premijera Erdogana, I da je Vlada te države donirala sjajnu fizibiliti studiju, da se prenese imovinu koja je bila i državna i vojna, na beransku Opštinu, da se raspiše tender i dobije, kako je naveo, sjajan partner. “Afirmišem i dalje taj projekat , mislim da je velika potreba Berana i iz sve snage pozivam sve one koji odlučuju. Ja tu više ne odlučujem ništa. Ono što je bila moja volja, energija i pozitivan doprinos, mislim da je na jedan krajnje jasan način iskazano”, zaključio je on.

Bonus video: