Krivokapić: Neka je vječna Srbija

Krivopakić je rekao da Srbija i Crna Gora zatvaranjem istorijskih sporova "otvaraju nove mogućnosti pune zajedničke posvećenosti teškim izazovima budućnosti"
105 pregleda 77 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Kurir
Ranko Krivokapić, Foto: Kurir
Ažurirano: 11.07.2013. 13:53h

Srbi i Crnogorci imaju posebnu obevezu da svoju mnogo puta iskazanu bliskost iskoriste da jednom za svagda osude loše politike koje su se desile u međusobnim odnosima, jer nas čojstvo i junaštvo obavezuju da se suočimo sa svojim djelima i nedjelima, poručio je danas u Beogradu predsjednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić.

Krivopakić je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije rekao da Srbija i Crna Gora zatvaranjem istorijskih sporova daju primjer ostalima na Zapadnom Balkanu i time otvaraju nove mogućnosti pune zajedničke posvećenosti teškim izazovima budućnosti.

On je ukazao da bez pravde nema ni povjerenja, ni trajne stabilnosti.

"Nama, južnim Slovenima, i ostalima na zapadnom Balkanu danas u danu evropskog sjećanja na Srebrenicu, ali i sve nevine žrtve balkanskih sukoba, a bilo ih je na svim stranama, treba jedinstvo u zajedničkom progresivnom i emancipatorskom projektu. Ono je mnogo važnije od jedinstva koji obezbjeđuje zajedničke granice nekad jedinstvene države", rekao je Krivokapić.

"Naša istorija je dokaz da je mi još nijesmo dobro naučili. Branici granica nacrtani u prošlosti, odveć smo često i odveć lako odricali se budućnosti", rekao je on.

Krivokapić je istakao da su narodi, poslije raspada zajedničke domovine, prošli kroz najgrđe dvije decenije samostalnih odluka i vidjeli da nejedinstvo vodi u nesreću, dok nesreće naknadano vraćaju ljudsku potrebu zbližavanja.

Krivokapić je Srbiji čestitao otvaranje pristupnih pregovora, ističući da je to istorijski korak na putu Srbije ka EU.

"To je potvrda hrabrosti u donošenju najtežih političkih odluka i predanog rada koji je Srbija pokazala u godinama koje je trasirao pokojni premijer Zoran Đinđić, a vi ostali nastavili do ovog rezultata", rekao je Krivokapić.

On je ukazao da se najvišem domu demokratije u Srbiji kao prvi crnogorski zvaničnik od obnove nezavisnosti, obraća kao predsjednik najveće parlamenatrne skupštine na svijetu.

"Srce tog izbora je predana i iskrena podrška balkanskih predstavnika, gdje je emocija bila posebno inspirativna za sve poslanika Parlamentrane skupštine OEBS", rekao je Krivokapić.

On je istakao da je Srbija napravila značajne napretke u oblastima vladavine prava i zaštite manjina i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i sve značajnije je učešće parlamenta Srbije u radu Parlamentarne skupštine OEBS, Savjeta Evrope i drugih organizacija.

"Dobijanje datuma pregovora za učlanjenje u EU hrabri učlanjenje u EU i daje posebnu snagu da Beograd i Priština i u parlamentarnim kapacitetima otpočnu međusobne dijaloge", poručio je Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da svoju besjedu završava "čisto po crnogorski – neka je vječna Srbija".

Bonus video: