Lekić: Krivokapiću nisam nudio mjesto premijera

"DF nema namjeru da ulazi u prethodne političke aranžmane ni sa kime, pa ni sa SDP, sve dok traju njihova optuživanja sa DPS za kolaps crnogorskih finansija"
33 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.07.2013. 06:57h

Predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić demantovao je da je nudio lideru SDP-a Ranku Krivokapiću mjesto premijera.

"Ne, nisam nudio Krivokapiću mjesto premijera. Istine radi, ni Krivokapić se nije ni nudio za tako nešto. Mi, uostalom, nismo ni mogli stići do te teme, između ostalog, i zbog činjenice da još postaji vlada u kojoj participira Krivokapićeva partija", kazao je "Vijestima" Lekić.

"Dnevne novine" objavile su da je Lekić nudio Krivokapiću mjesto predsjednika Vlade kako bi "na pravi način" bili pripremljeni vanredni parlamentarni izbori.

U istom tekstu stoji da se u crnogorskoj opoziciji već dugo plasira teza da bi formiranje tehničke vlade riješilo najvažnije političke sporove u Crnoj Gori.

"Treba sačekati da se vidi da li će se na kraju ipak raditi o buri u čaši vode ili istinskom raskolu na prinicipijelnim osnovama, što podrazumijeva prije svega pad aktuelne vlade i njenu odgovornost za teško stanje u zemlji"

On je naveo da, ukoliko se Krivokapić istinski i do kraja bude opredijelio za formiranje pravne države i "ovoga puta stvarno bude distancirao od nosioca ekonomske propasti Crne Gore i ekonomskog kriminala, i time doprinese padu vlade, onda to postaje politička činjenica koju treba objektivno vrednovati".

"Ali sve to treba da se stvarno i dogodi da bismo mogli nastaviti konstruktivan dijalog. Demokratski front, kao ozbiljna i dosljedno opoziciona snaga, nema namjeru da ulazi u nikakve prethodne političke aranžmane ni sa kime, pa ni sa SDP, sve dok traju njihova teška optuživanja sa DPS za kolaps crnogorskih finansija. Sve to, ponavljam, bez konkretnog političkog epiloga", kazao je Lekić.

On je rekao da treba sačekati da se "vidi da li će se na kraju ipak raditi o buri u čaši vode ili istinskom raskolu na prinicipijelnim osnovama, što podrazumijeva prije svega pad aktuelne vlade i njenu odgovornost za teško stanje u zemlji".

"Ukoliko se dogodi ovaj drugi scenario, lično ću biti otvoren za ozbiljan dijalog sa mnogim demokratskim činiocima društva, pa i sa SDP-om, dakle sa svima koji budu htjeli da doprinesu formiranju pravne, dekriminalizovane, ekonomski prosperitetne Crne Gore", kazao je Lekić.

Krivokapić je, gostujući na Atlas televiziji optužio DPS da svojom ekonomskom politikom dovodi državu u stanje bankrota i istovremeno najavio mogućnost pada Vlade i vanrednih parlamentarnih izbora na jesen.

On je kazao da “nije nikakva tajna” da je bilo ponuda da, uz manjinsku podršku, SDP preuzme vladu i da će na eventualnim vanrednim izborima SDP nastupiti samostalno.

“(Srđan) Milić je u intervjuu 'Pobjedi' to rekao prije nekoliko dana. Kada dođe nešto do novina, vjerovatno se nešto prethodno dogodilo u ozbiljnijoj formi”, kazao je Krivokapić.

Upitan da li je nakon izbora moguće partnerstvo SDP-a sa DF ili SNP, ukoliko oni ne bi napustili svoje pozicije i ne bi u potpunosti prihvatili koncept SDP-a, Krivokapić je kazao da to “nije moguće”: “NATO nije stvar za kompromis sa SDP-om. Ko nije za NATO, ne može sa nama sarađivati”.

Iz DPS-a nijesu htjeli da komentarišu Krivokapićeve navode, dok se Milić nije javljao na telefon.

Bonus video: