Herceg Novi: Od kapaciteta su vam samo kancelarije pune

Za funkcionuisanje nesposobne administracije potrošeno je 6,6 miliona eura ili 66 odsto budžeta, ocijenili su u opoziciji
68 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2013. 18:32h

Skupštinsko zasjedanje u Herceg Novom odmah je nakon usvajanja dnevnog reda prekinuto na zahtjev odborničkog kluba DPS-a, jer nije usvojen njihov predlog da se raspravlja o stanju u opštini na početku turističke sezone.

“Odbornici vladajuće koalicije odbili su da raspravljaju o problemima vodosnabdijevanja, čistoći u gradu i građevinskim radovima koji onemogućavaju normalno funkcionisanje saobraćajnica, ali i turističkih objekata. Jedini kapaciteti koji su vam 2. jula popunjeni su kancelarije, a vi nećete da raspravljate o turističkoj sezoni i haotičnom stanju u gradu”, kazao je Andrija Radman (DPS).

Govoreći o završnom računu budžeta opštine za 2012. godinu, načelnik Sekretarijata za finansije Rade Božović ustvrdio je da se nastavlja zamah investicija i da je Opština najveći dio dugovanja otplatila zahvaljujući investicijama “Azmonta” u Kumboru i prihodu od oko tri miliona.

On je podsjetio da je lani prihodovano 10,8 miliona eura, a da je najznačajniji prihod ostvaren od naknada za komunalno opremanje zemljišta i na osnovu poreza na nepokretnosti u ukupnom iznosu od šest miliona eura.

Odbornici iz opozicionog DPS-a i SDP-a ukazali su da je za kapitalni budžet izdvojeno samo oko 450 hiljada eura i da nije bilo značajnijih ulaganja u infrastrukturne projekte, a za funkcionuisanje, kako su je okarakterisali, “nesposobne administracije” potrošeno je 6,6 miliona eura ili 66 odsto budžeta.

“Finansiramo nikakvu administraciju koja nema nikakve kapacitete”, kazao je Radman uz tvrdnju da su to ocjene predsjednika Opštine Dejana Mandića.

Uroš Filipović (SDP) je naveo da Opština čeka prihod od najavljenih investicija, strahujući da će ih, “kao i do sada, trošiti neracionalno”.

Podsjetio je da sadašnja vlast nije iskoristila prihod od “građevinskog buma” i da nije bilo ulaganja u kapitalne objekte iako su najavljivani u predizbornim aktivnostima koalicije na vlasti.

“Vama nijesu bitne kapitalne investicije već samo da se podmire plate političkih kadrova koje ste vi zaposlili”, poručio je odbornik DPS-a Dragan Janković.

Obrada Gojkovića (SNP) interesovalao je kolika su dugovanja države prema Herceg Novom.

“Opština Herceg Novi ne duguje nikome nijedan euro za poreze i doprinose, dok su dugovanja ostalih opština višemilonski”, kazao je Gojković i još jednom optužio državu za loše privatizacije u hercegnovskoj opštini.

Odluka o rješavanju stambenih pitanja osoba u stanju socijalne potrebe usvojena je jednoglasno

Odbornici nijesu usvojili odluke o rješavanju stambenih potreba osoba koje bira Skupština i o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika, jer su uzdržani bili odbornici PzP-a, Nove, NS-a i Novske liste koji su sa SNP-om u vladajućoj koaliciji.

Na drugoj strani, odluka o rješavanju stambenih pitanja osoba u stanju socijalne potrebe usvojena je jednoglasno.

Rasprava o predlogu odluke o regulisanju drumskog saobraćaja izazvala je brojne zamjerke na predloženu regulaciju saobraćaja u gradu, ali i zbog nedostatka parkinga i zato što ne radi jedini semafor u gradu.

“Dok se ne donese elaborat o regulaciji saobraćaja na teritoriji cijele opštine neće biti ni kvalitetnog rješavanja tog problema”, jedan je od zaključaka opozicionih odbornika.

Nastavak sjednice zakazan je za danas.

Galerija

Bonus video: