I Đukanović na Trgu bana Jelačića

Vujanović, Đukanović i Lukšić će se pridružiti delegacijama stranih država koje će ukupno brojati oko 170 gostiju od čega je, između ostalog, 15 šefova država, 13 premijera
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 07:02h

Predsjednik Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić prisustvovaće svečanosti u Zagrebu koja će sjutra biti organizovana povodom prijema Hrvatske u Evropsku uniju (EU), saopšteno je “Vijestima” iz MVPEI.

Vujanović, Đukanović i Lukšić tako će se pridružiti delegacijama stranih država koje će ukupno brojati oko 170 gostiju od čega je, između ostalog, 15 šefova država, 13 premijera.

Svečano okupljanje je predviđeno na Banskim dvorima, dok će se centralna proslava početi sat vremena prije ponoći na Trgu bana Jelačića kada će se građanima i zvanicama obratiti predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Svečanost će okupiti i najviše zvaničnike zemalja regiona. U Zagreb će, kako izvještavaju tamošnji mediji, doputovati premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hašim Tači, kao i predsjednici ovih dviju država Tomislav Nikolić, odnosno Atifeta Jahjaga. Svečanosti će prisutvovati predsjednik Slovenije Borut Pahor kao i članovi predsjedništvaBosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

Sjenku na svečanost bacila je odluka njemačka kancelarka Angele Merkel da otkaže dolazak na svečanosti. Ona je to obrazložila nedostatkom vremena zbog obaveza.Hrvatska štampa, međutim, povezuje njen nedolazak sa izmjenama zakona kojim bi Evropski nalog za hapšenje i izručenje svojih građana za počinjena krivična djela u prošlosti bio ograničen na period od avgusta 2002. godine.

Sjenku na svečanost bacila je odluka njemačka kancelarka Angele Merkel da otkaže dolazak na svečanosti. Ona je to obrazložila nedostatkom vremena zbog obaveza

Istog dana u Zagrebu će se održati sesija Igmanske inicijative pod nazivom “Saradnja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije nakon ulaska Hrvatske u EU”.Igmansku Inicijativu iz Crne Gore će predstavljati Branko Lukovac, Branislav Radulović i Tanja Bakalbašić.

Sesiji će prisustvoati i parlamentarci iz 4 države a u ime crnogorskog parlamenta panelu će prisustvovat potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković i Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore.

Bonus video: