Skupština sada i javno o troškovima: Za automobile 80, za noćenja 48 hiljada

Primjer Skupštine mogao bi poslužiti kao uzor i ministarstvima čiji se slični ugovori ne objavljuju na zvaničnim stranicama
109 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2013. 14:30h

Spavanje sa doručkom u hotelu “City” za poslanike košta 71 euro, dok se za predviđenih 680 noćenja iz državnog budžeta godišnje izdvaja do 48.688 eura.

To se navodi u ugovorima o javnim nabavkama za 2013. godinu koje je u ime parlamenta potpisivao generalni sekretar Damir Davidović, a koji su objavljeni na redizajniranom i znatno unaprijeđenom sajtu Skupštine.

Javnost se na sajtu skupstina.me može upoznati sa godišnjim troškovima te institucije za, primjera radi, održavanje i pranje službenih auta, za sredstva za higijenu, medijskie usluge...

Poslanici u podgoričkom hotelu sa četiri zvjezdice za 71 euro dobijaju noćenje sa doručkom i dnevnim boravkom po osobi u jednokrevetnim “lux sobama” sa besplatnom kablovskom televizijom, besplatnim parkingom, besplatnom uslugom rezervacije i otkazom rezervacije i WI-FI internetom.

Veliki trošak na godišnjem nivou za Skupštinu predstavljaju službeni automobili. Održavanje službenih “audija” i “golfova” u “Osmanagić” servisu, gorivo u kotorskom “Jugopetrolu” i pranje automobila kod “Koljenšića” godišnje parlament može da košta više od 80 hiljada eura.

Na pranje službenih automobila iz parlamenta je godišnje planirano da se na račun auto-perionice “Koljenšić” uplati najviše do 5 hiljada eura. Za demontažu, nabavku i montažu djelova kao i nabavku i vulkaniziranje guma autoservisu “Osmanagić” najveći iznos koji može parlament utrošiti iznosi do 28 hiljada eura.

Osiguranje, registraciju i tehnički pregled skupštinskih vozila obavlja “Lovćen” osiguranje, koje za te usluge na godišnjem nivou najviše može da dobije nešto više od 7 hiljada eura.

“Jugopetrol” od Skupštine za euro super 98 i euro dizel godišnje može dobiti do 42.643 eura, uz davanje platnih kartica po registarskim tablicama automobila, kojima se može platiti gorivo na svim “Jugopetrolovim” pumpama u Crnoj Gori. “Jugopetrol” Skupštini mjesečno dostavlja i izvještaj o potrošnji goriva za svaku izdatu karticu da bi se vodila evidencija o potrošnji goriva.

Za miris i dekor parlamenta brine se cvjećara “Cvjetni kutak” koja za cvjetne aranžmane godišnje od Skupštine dobija do 7 hiljada eura, a da bi vam omogućili da uživo na internetu pratite zasjedanja, Skupština kompaniji “Globex” za godinu dana za usluge plaća do 4.914 eura.

Primjer kako treba

Skupština za isporuku dnevne i nedjeljne štampe godišnje može izdvojiti najviše 14.122 eura, a tu uslugu izvršava „S Press“, dok se na kancelarijski materijal može potrošiti 2.316 eura. Taj novac Skupština uplaćuje na račun firme „Exhana“.

U Skupštini se brinu o čistoći, pa se za sredstva za održavanje higijene kompaniji „Veletex“ godišnje plaća 4.656 eura. Softver za popis osnovnih sredstava Skupštinu može da košta skoro 6 hiljada eura, a izradila ga je firma „Smart-Consulting“. Radi se o aplikaciji za automatizaciju popisa osnovnih sredstava sa pratećim hardverom, odnosno rješenje za popis osnovnih sredstava a koje se sastoji od isporuke programske opreme (softvera) sa implementacijom programskog rješenja.

Najmanje novca parlament izdvaja za plaćanje novinskoj agenciji „Infomont“, čiji informativni servis košta 2.990 eura.

Primjer Skupštine mogao bi poslužiti kao uzor i ministarstvima od koji većina raspolaže znatno većim novcem, a čiji se slični ugovori ne objavljuju na zvaničnim stranicama.

Bonus video: