Povodom reagovanja Mugoše: Kako bi u Kini za ovo prošao

Podgorička Direkcija nije se žalila na prvu procjenu Uprave, dok to nijesu tražili Kinezi
9 komentar(a)
mugosa, Foto: Boris Pejović
mugosa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.06.2013. 14:26h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša predložio je krajem marta Vladi da da saglasnost na Odluku o razmjeni zemljišta između Glavnog grada i ambasade Kine.

Pri tom, nije obavijestio kabinet Mila Đukanovića da Kinezi nijesu pristali na procjenu prema kojoj je trebalo da u budžet Podgorice, kako se kasnije ispostavilo, uplate oko milion eura više nego što je stvarna vrijednost zemljišta.

Zbog toga je Vlada samo dva mjeseca kasnije, nakon žalbe Kineza i na novi predlog Mugoše, bila primorana da mijenja svoju odluku.

To predstavlja diskreditaciju Vlade i Glavnog grada, ako se uopšte o tome može i govoriti, a ne tekst objavljen u “Vijestima”, kako to odlazeći gradonačelnik preko PG Biroa, pokušava predstaviti u reagovanju na tekst pod naslovom “Mugoša htio Kineze da prevari milion”.

Mugoša je jedino u pravu kada navodi da je obje procjene radila Uprava za nekretnine Crne Gore, a ne, kako su objavile “Vijesti”, da je prvu procjenu radila podgorička Direkcija za imovinu.

Međutim, iz dokumenata koja su razmatrana na Vladi jasno se vidi o čemu je riječ.

U dopunjenim izvještajima o procjeni vrijednosti zemljišta od 28. maja, dakle poslije prigovora Kineza, se navodi da je podgorička Direkcija za imovinu “iskazala neslaganje” sa procjenom Uprave za nekretnine od 14. januara, “naglašavajući da na predmetnom zemljištu nije planirana izgradnja objekata za tržište, već za potrebe ambadase NR Kine”.

Komisija Uprave za nekretnine radila je prvu procjenu upravo na osnovu zahtjeva podgoričke Direkcije za imovinu. Uprava je radila procjenu po, kako se navodi, “specifikaciji koju je dao podnosilac zahtjeva u svom zahtjevu i nezvaničnom izvodu iz DUP-a”.

Komisija Uprave za nekretnine je već 29. maja na osnovu “uvida u dostavljenu dokumentaciju” sačinila nove izvještaje i umanjila procjenu za milion eura.

Dakle, Direkcija za imovinu Glavnog grada nije Upravi za nekretnine prvi put dostavila validnu i svu potrebnu dokumentaciju jer je nije obavijestila da je to zemljište predviđeno za gradnju ambasade. U tom slučaju njegova vrijednost je manja nego da je u pitanju zemljište za gradnju stanova za tržište.

Osim toga, podgorička Direkcija nije se žalila na prvu procjenu Uprave, dok to nijesu tražili Kinezi.

Mugoša je na osnovu dokumentacije svoje direkcije i bez dogovora sa Kinezima predložio Vladi da da prethodnu saglasnost na odluku koju bi on usvojio u Skupštini, a na osnovu koje bi budžet Podgorice, opterećen dugovima, bio puniji za milion.

Ovo je i Kinezima jasno. Ta zemlja je jedna od vodećih ekonomskih sila jer, između ostalog, oštro sankcioniše svoje funkcionere za slične rabote.

Bonus video: