Đukanović načelno dogovorio avio liniju do Kijeva

Đukanović je juče boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Kijevu na poziv predsjednika Vlade Mikole Azarova
0 komentar(a)
Njegošev spomenik Ukrajina, Foto: Vk.com
Njegošev spomenik Ukrajina, Foto: Vk.com
Ažurirano: 14.06.2013. 07:15h

Otvaranje spomenika Njegošu, potpisivanje više bilateralnih sporazuma i načelni dogovor o otvaranju avio linije između Podgorice i Kijeva, rezultat su jučerašnjeg boravka premijera Mila Đukanovića u Ukrajini.

Đukanović je juče boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Kijevu na poziv predsjednika Vlade Mikole Azarova.

On je ocijenio da se radi o “dobrom terminu posjete” jer se u Kijevu održava velika biznis konferencija sa učesnicima iz više od 60 zemalja, od kojih je 11 iz Crne Gore.

“Složili smo se da naši odnosi imaju veoma pouzdan temelj međusobnog prijateljstva i veoma značajnu političku saradnju u prethodnom periodu. Iskazali smo zadovoljstvo rastom obima turističkog prometa. Složili smo se da bi najbolji impuls daljoj saradnji u toj oblasti bilo otvaranje direktne avio linije imeđu Kijeva i Podgorice. Saglasili smo se da damo hitne preporuke nadležnim ministrima, prije svega u oblasti energetike i proizvodnje hrane”, kazao je Đukanović.

Spomenik Njegošu nalazi se u parku kod zgrade Nacionalnog tehničkog univerziteta.

“Ovim činom, nakon što je prije godinu i po dana u Podgorici otkriven spomenik Tarasu Ševčenku, velikom ukrajinskom pjesniku, slikaru i humanisti, postavljamo najčvršće temelje prijateljstva koji simbolizuju i naše savremene odnose, i vjekovnu tradiciju bliskosti crnogorskog i ukrajinskog naroda”, kazao je Đukanović i istakao da izučavanje ukrajinskog jezika na crnogorskom Filozofskom fakultetu simbolički potvrđuje izglednu budućnost crnogorsko-ukrajinskih odnosa.

Tokom posjete potpisani su i sporazumi o međunarodnom drumskom prevozu putnika i roba, saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, saradnji u oblasti borbe protiv kriminala, o naučnoj i tehnološkoj saradnji i saradnji u oblasti politike mladih, fizičke kulture i sporta.

Đukanović predvodi crnogorsku delegaciju koja je u prvoj zvaničnoj posjeti Ukrajini a u njoj su i ministri održivog razvoja i turizma i poljoprivrede Branimir Gvozdenović i Petar Ivanović, te savjetnici predsjednika Vlade Milan Roćen i Nebojša Kaluđerović.

U Briselu 18. maja

Đukanović će 18. maja boraviti u posjeti Briselu gdje će se sastati sa evropskim zvaničnicima. Iz Vlade je “Vijestima” saopšteno da je riječ o redovnim susretima i da konačni plan sa kim će se sastati još nije utvrđen.

Prema informacijama “Vijesti”, dva dana kasnije ambasadori članica EU bi trebalo da diskutuju o Crnoj Gori, u susret sastanku Savjeta ministara koji će biti održan krajem mjeseca.

Bonus video: