Analitičar Dan Petre: Kriminalci sarađuju, pa ćete morati i vi

"Efikasna borba protiv korupcije i raznih vrsta kriminala u zemljama jugoistočne Evrope je moguća samo ako države regiona međusobno sarađuju i dijele informacije"
0 komentar(a)
Dan Petre, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dan Petre, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.06.2013. 17:21h

Efikasna borba protiv korupcije i raznih vrsta kriminala u jugoistočnoj Evropi je moguća samo ako zemlje regiona međusobno sarađuju i dijele informacije koje prikupe, izjavio je Dan Petre, generalni direktor Diplomatskog instituta koji funkcioniše pri Ministarstvu inostranih poslova Rumunije.

Petre upozorava da kriminalne oprganizacije odlično sarađuju bez obzira na granice, navodeći da jedino saradnjom zemlje jugoistočne Evrope mogu umanjiti problem sajber ili organizovanog kriminala, kao i ekstremizma.

“Zemlje moraju dijeliti međusobna iskustva kako bi doprinijele boljem životu i položaju građana, ali i u cilju poboljšanja stanja, insfrastukture, sprečavanja kriminalnih radnji i šverca”, kazao je Petre.

Govoreći o dobrim primjerima saradnje zemalja regiona, Petre je naveo borbu protiv trgovine narkoticima. S druge strane, smatra on, moraju se preduzeti sve potrebne mjere i pojačati saradnja kako bi se spriječio pomorski kriminal.

“Kriminalci dobro sarađuju, to pokazuje i primjer sicilijanske mafije i načina na koji oni funkcionišu i kako su povezani sa ostalim kriminalnim grupama”, kazao je on, navodeći da jake kriminalne veze nijesu direktno povezane sa državnim naporima da to spriječi.

“Tu se precizno ne može govoriti da li država dovoljno radi po pitanju sprečavanja kriminala, jer je pitanje što znači 'dovoljno radi'. To je akademsko, a ne praktično pitanje”, kazao je Petre, navodeći da je politička volja za borbu protiv kriminala najvažnija. “Možete da volite ili mrzite političare, ali politička volja je važna da bi se ubrzali procesi borbe protiv kriminala i korupcije. Jedino tako počinje saradnja među ljudima”.

On je naveo da se proces saradnje država u borbi protiv kriminala svodi na državne institucije od kojih svaka ima svoju ulogu. Institucije, smatra on, moraju funkcionisati i sarađivati ukoliko žele rezultate.

“U pitanju su veliki izazovi i države stalno moraju da rade. Ne postoje najbolji načini za borbu protiv kriminala i korupcije, niti ih treba tražiti. Najbolji način je stalna borba, kroz konstantni rad, rad i samo rad, kao i kroz poboljšanje zakona, jačanje sudstva, policije, komunikacija između institucija”, kazao je on i dodao da ne postoje mehanizmi koji će dati najbrže rezultate.

Na pitanje kako komentariše dosadašnji učinak crnogorske Vlade u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Petre je kazao da je napredak primjetan, iako problemi postoje. On nije želio komentariše tvrdnje dijela domaće i međunarodne javnosti da su određni djelovi vlasti povezani sa kriminalnim krugovima.

“Ne mogu govoriti o naporima crnogorske Vlade jer nisam ekspert za to, ali u odnosu na period prije 15 godina kada putovanje automobilom zemljama bivše Jugoslavije je bilo rizično, mnogo toga se promijenilo. Ljudi se kreću sigurno bilo morem ili kopnom. Tu je vidan progres. Ali problemi postoje i situacija bi mogla biti još bolja”, kazao je on.

Govoreći o opasnostima od terorizma po region, Petre je kazao da je to realan problem protiv kog se treba boriti. On je naveo primjer Rumunije u kojoj se nijesu dešavali teroristički napadi, ali su državljani gubili živote u napadima u drugim zemljama.

Bonus video: