Opozicija ne vjeruje u poruku Đukanovića da se VDT bira dvotrećinski

To je, za sada, verbalno obećanje do čije realizacije mora proteći određeno vrijeme, smatra Velizar Kaluđerović iz SNP-a
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 19:55h

Predstavnici opozicije rezervisani su prema odluci Demokratske partije socijalista da je ta stranka spremna da prihvati opciju da se vrhovni državni tužilac bira dvotrećinskom većinom u Skupštini.

Savjet za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a je takvu odluku donio na prekjučerašnjoj sjednici, a predsjednik DPS Milo Đukanović to naknadno potvrdio.

“Treba ići ka onim rješenjima za koje je moguće postići konsenzus, uz uslov da su ta rješenja na tragu dobrih preporuka međunarodnih partnera. Ako je formula da to usvojimo dvotrećinska većina, što se tiče DPS-a mi smo spremni da to usvojimo odmah”, kazao je Đukanović.

Da se sve neće završiti tako brzo uvjeren je član Ustavnog odboar i funkcioner SNP-a Velizar Kaluđerović.

“To je, za sada, verbalno obećanje do čije realizacije mora proteći određeno vrijeme. Ubijeđen sam da samo politički naivci mogu da vjeruju da DPS i personalno Đukanović nijesu imali presudni uticaj na predlog Tužilačkog savjeta da se ponovo kandiduje Ranka Čarapić. Oni su bili potpuno svjesni da zato nema dvotrećinske većine u parlamentu. Pri tom treba imati na umu da je takav predlog Tužilačkog savjeta uslijedio dan nakon što je Skupština usvojila Zaključke o povjerenju u izborni proces u kojima je prvi stav posvećen upravo imenovanju VDT dvotrećinskom većinom, koju je sugerisala Venecijanska komisija”, kazao je Kaluđerović.

On smatra da je ona, ako je to naknadna pamet, “makar i naknadno dobrodošla”, ali da to podrazumijeva da se mora pitanje sadašnjeg predloga za imenovanje Čarapić hitno staviti na dnevni red Skupštine, kako bi poslanici taj predlog odbili.

Foto: Boris Pejović

“Time se stvaraju pretpostavke da se ide u novu proceduru imenovanja vrhovnog tužioca. Značaj postizanja konsenzusa oko imena lica koje će obavljati u ovom trenutku jednu od najznačajnijih funkcija u Crnoj Gori zahtijeva da se zaista veoma ozbiljno, veoma posvećeno traga za postizanjem tog kompromisa. Ako je DPS na to spreman, mi i iz opozicije to pozdravljamo, ali još jednom upozoravamo da sve što je do sada bilo ne govori da je DPS suštinski posvećen takvom rješenju”, rekao je Kaluđerović.

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da i kada bi se došlo do nekog modela oko promjene Ustava, to neće funkcionisati u praksi, sve dok je DPS na vlasti.

“PzP je 2007. godine kada smo pregovarali o Ustavu uveo princip dvotrećinske većine za usvajanje izbornog zakonodavstvo i zakone kojima se definiše vlasništvo stranaca u Crnoj Gori. Taj princip se obično primjenjuje dok se ne uspostavi minimalno povjerenje između vlasti i opozicije kada su u pitanju teme koje su nadpartijskog značaja. Međutim, to u Crnoj Gori apsolutno ne igra nikakvu ulogu”, tvrdi Medojević.

Pravnik Dragan Šoć je kazao da na osnovu usvojenih zaključaka Čarapić neće ponovo biti izabrana za VDT-a.

„Kvalifikovanu većinu tumačim kao dvotrećinsku jer se pominju preporuke VK, a to se može zaključiti i na osnovu izjava iz SDP-a, koji su kazali da neće podržati Čarapić ukoliko to ne učini bar jedna opoziciona partija“, precizirao je Šoć.

Komentarišući usvojene zaključke, koji propisuju izbor VDT-a kvalifikovanom većinom prije izmjena Ustava, Šoć je kazao da to znači da može biti izabran kandidat koji bude imao dvotrećinsku podršku poslanika u parlamentu.

On smatra da ukoliko se tužilac izabere prije izmjena Ustava, dvotrećinskom većinom, ne bi se morao birati ponovo, nakon promjene najvišeg pravnog akta.

Medojević: Pravosuđe postalo porodični biznis

Nebojša Medojević je rekao da do promjena u pravosuđu ne može doći bez oštrih rezova.

“Problemi u pravosuđu su mnogo dublji, tu su čitave male porodične manufakture. Imate članove porodica koji su advokati, tužioci, stvaraju se mali karteli, monopoli zasnovani na porodičnim vezama u samom pravosuđu i za nas iz DF sada same ustavne promjene nisu dovoljne. Krajnje je neophodno da otvorimo politički dijalog, da se dođe do političkog sporazuma o tome koje su to reformske mjere u tužilaštvu i pravosuđu. U političkom smislu to je smjena ove vlasti i sve dok DPS ne ode u opoziciju i dok se ne pojavi nova politička konfiguracija nijedan ustav i model neće funkcionisati”, kazo je Medojević.

On tvrdi da bez opšteg reizbora sudija i tužilaca taj model neće funkcionisati ni dvotrećinski jer se opet bira između postojećih kadrova, odanih Đukanoviću i, eventualno, SDP-u.

Galerija

Bonus video: